Onderzoek, uitgevoerd door Baghunter, een website die luxe handtassen aan de man brengt, wijst uit dat het slimmer is om een Hermès Birkin bag aan te schaffen, dan goud óf om de aandelenmarkt op te gaan. Onderzoekers vergeleken de drie met elkaar in waarde over 35 jaar. Wat blijkt? De aandelenmarkt biedt een gemiddeld ‘winstpercentage’ van 11,66 procent, goud 1,9 procent en de Birkin bag daarentegen een whopping 14,2 procent.  

Tel daarbij op de kennis dat in de afgelopen dertig jaar zowel de Birkin als de Kelly bag vijf keer in waarde zijn gestegen, én nog nooit zijn gezakt. Daar waar goud en aandelen regelmatig weer terugzakken in waarde.

Rijst de vraag: hóe dan? Ook met in het achterhoofd het recente voorval dat Jane Birkin, waarnaar de kostbare buidel is vernoemd, bekendmaakte niet meer gelinkt te willen worden aan de tas als het krokodillenleer dat voor sommige modellen gebruikt wordt niet van krokodillen komt die op een juiste manier zijn behandeld. Het antwoord: omdat de tas zo verdomde schaars is. Er geldt een jarenlange wachtlijst voor potentiële Birkin-baasjes. En oa die exclusiviteit geeft de waarde van het ding dus die enorme boost.

Kortom: heeft je oma nog een tassenverzameling op zolder? Toch wel even slim om die door te spitten. Of voor de lucky few met flink wat nullen op de bankrekening: je weet wat je te doen staat, een beter excuus is er niet.