Twee dagen geleden presenteerde een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de rijksoverheid in Den Haag een convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. Het doel van dat convenant? Het bundelen van de krachten om gezamenlijk te werken aan concrete verbetering en verduurzaming van de internationale kleding- en textielbranche (denk: gevaarlijke werkomstandigheden, onderbetaling en milieuvervuiling).

Het zekerstellen van de financiering van het convenant en de ondertekening ervan is nog een volgende stap (die in juni dit jaar zal worden gezet), maar we kunnen hier wel al spreken van een grote stap in een hele goede richting. Niet in de laatste plaats omdat, zo maakte de stichting Viervoeters zojuist bekend, dankzij diezelfde stichting ook het dierenwelzijn in het convenant is opgenomen.

Hier bij ELLE zijn we behoorlijk anti-bont. En hoewel helaas nog genoeg grote modehuizen een dierenvacht niet schuwen, zijn steeds meer mensen zich gelukkig bewust van het feit dat echt bont écht niet meer kan. Wat veel mensen alleen niet weten is dat er in sommige gevallen ook dierenleed komt kijken bij de productie van zaken waarvan je het niet zou verwachten; sommige items met dons en wol bijvoorbeeld.

Dankzij het nieuwe convenant zal de kledingbranche in Nederland zich inspannen om het gebruik en de verkoop van bloeddons, angora, bruut geschoren merinowol en exotisch leer uit te bannen. De afspraken zijn op vrijwillige basis, maar met het breed gedragen convenant is een grote stap gezet richting een wereld waarin ganzen en eenden niet langer levend geplukt worden en schapen niet langer tot bloedens toe geschoren worden. Zo laat Viervoeters weten. Dat je trui dan niet gemaakt is van wol van een schaap waarvan de staart onverdoofd geamputeerd is en de huid rondom afgesneden, kun je straks duidelijk zien aan het label. En niet alleen bij fair labels, óók bij de ketens waar iedereen shopt.

En dat is een bijzonder goede zaak.