De bikini is jarig. Het tweedelige baddertenue tikt vandaag de bejaarde leeftijd zeventig aan, maar zit tegelijkertijd nog in de prime of her life. Je kunt het je nu haast niet meer voorstellen, maar de bikini zorgde zeventig jaar geleden voor een ware revolutie. Hoogste tijd voor een reis terug in de tijd voor wat interessante bikini-facts...

DE JAREN VEERTIG

Umbrella, Waist, Artwork, Fictional character, Graphics, Clip art, Costume, Fashion illustration, Illustration, Costume design,

 
In de jaren veertig was het was absoluut nog not done om je navel te laten zien. De eerste tweedelige badkleding was dan ook high waisted en vaak zelfs nog met een schortje. Op 5 juli 1946 showde de Franse designer Louis Réard in Parijs er eentje en noemde het de 'Bikini'. Het was overigens niet de eerste, maar wel de kleinste tot dan toe, want je kon de navel van de draagster - een Franse showgirl - nu wél zien. Het duurde nog enkele jaren voordat het ‘nieuwe’ kledingstuk populair werd onder de gewone vrouw, aka van het niet-showgirl-soort. Sindsdien vormt het een onmisbaar kledingstuk en is het tegelijkertijd frapant genoeg vaak het minst populaire item in de kledingkast van een vrouw...

DE FIFTIES

Fruit, Produce, Citrus, Natural foods, Grapefruit, Graphics, Tangerine, Mandarin orange, Vegan nutrition, Orange,

 
Tien jaar later werd de bikini al regelmatig gedragen op Europese stranden: vooral aan de Côtes d'Azur dankzij Brigitte Bardot. In 1953 werd zij in een kleine bikini gespot op La Croisette, wat wereldnieuws werd; een jaar eerder speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in The girl in the bikini. Aan de andere kant van de oceaan werden alleen pin up girls in een bikini gespot. Actrice Jane Russel zou er eentje dragen in The French Line, maar voelde zich 'te naakt' en koos voor een badpak.

'Tiki' en 'excotisch' waren buzz-woorden in de VS. Dag zag je terug in mode en interieur met een kitscherige mix van tropische en excotische elementen als gevolg. In de jaren vijftig zag je overal op het strand en in het straatbeeld raffia manden en tassen versierd met bloemen of strikken, net als deze zomer. Van katachtige zonnebrillen waren we ook fan.

DE SIXTIES

Animation, Waist, Graphics, Fictional character, Animated cartoon, Illustration, Abdomen, Wing, Drawing, Painting,

 
Steeds meer vrouwen kozen in de sixties voor tweedelige badkleding; low cut broekjes en nauwsluitende topjes luidde het devies. De bekendste bikini is die van Ursula Andress in Dr. No (1962). In 1964 startte Sports Illustrated met hun jaarlijkse bikini special (onder de noemer Nothing but Bikinis!). Geometrische prints en vormen waren populair. Badmutsen en zonnebrillen met ovale glazen sierden de vakantiekiekjes.

DE SEVENTIES

String instrument accessory, Musical instrument, Orange, Acoustic guitar, Guitar, Guitar accessory, Plucked string instruments, Musical instrument accessory, String instrument, Graphics,

 
Ondanks de opkomst van nieuwe materialen kozen vrouwen massaal voor kleurrijke, gehaakte exemplaren in dit decennium. En liefst zo klein mogelijk. De tanga slip werd voor het eerst gedragen; het is overigens onduidelijk of dat in Brazilië of Ibiza was... En in 1974 werd de unisex stringbikini gelanceerd. De Oostenrijkse designer Rudi Gernereich ontwierp deze als reactie op de ban op naaktstranden in L.A. Zonnebrillen werden in deze jaren steeds groter, à la Jackie O. Sjaaltjes werden om het haar gebonden of als hoofdband gedragen. Maar ook flaphoeden en klompjes waren populair om naar het strand te dragen.

DE JAREN TACHTIG

Human, Elbow, Knee, Waist, Trunk, Foot, Illustration, Barefoot, Chest, Animation,

 
Met dank aan Jane Fonda en haar workout-video's liepen we in de jaren tachtig met beenwarmers, leggings en hoofdbanden rond. Op het strand showden vrouwen hun vormen in miniscule bikini's. Dankzij al dat harde gezwoeg in de sportschool was er immers niks te verbergen. Hoog uitgesneden badpakken en bikinibroekjes waren geliefd. Bij voorkeur in een felle kleur. Haar in een scrunchie en gaan met die banaan.

DE NINETIES

Graphics, Illustration, Animation, Waist, Clip art, Poster, Fashion illustration, Painting, Artwork, Drawing,

 
Californië was waar het gebeurde in de jaren negentig. Baywatch, Beverly Hills 90210… Allemaal wilden we gered worden door Mitch (of Pamela) en droegen we kleurrijke kleding of iets met een dierenprint. Op de cover van de Sports Illustrated Swimsuit-editie in 1996 droegen Valeria Mazza en Tyra Banks bikini's in luipaardprint.

DE JAREN NUL

Hat, Costume accessory, Costume hat, Graphics, Fictional character, Poster, Costume, Illustration, Fedora, Animation,

 
Wat in de jaren veertig absoluut niet kon, werd aan het eind van de eeuw gemeengoed. Sterker nog, het was 'raar’ als je niet navel liet zien. Aan versieren deden we ook: van piercings tot tatoeages en glinsterende navelkettingen. Naveltruitjes (de voorloper van de croptop) was een key item, bovenop een, aan de bovenkant afgeknipte jeans (remember, Britney en Mariah?). Bikinitopjes waren driehoekig, veelal in metallic of wit.

DE JAREN TIEN

Animation, Graphics, Illustration, Fictional character, Clip art, Artwork, Painting, Poster, Graphic design, Drawing,

 
Hoewel het badpak in deze jaren modisch gezien een enorme comeback maakt, blijft ook de bikini geliefd. Deze zomer (2016) zijn wrap-bikini's een ding. Met een sportieve touch overigens: geometrische vormen, felle kleuren en strakke lijnen. Opperslank hoeven we er niet in te zijn. Wel fit. Op de cover van de Swimsuit-editie van Sports Illustrated siert dit jaar het curvy model Ashley Graham.


Bron: Stylight