Moest ze het eerst nog doen met een bot antwoord in een brief, blijkt Zara nu - onder druk van de media die zich met de zaak zijn gaan bemoeien, gokken we zo - toch kledingstukken uit de rekken te halen. We hebben het over de Amerikaanse illustratrice Tuesday Bassen, die eind vorige week de headlines haalde doordat ze bekendmaakte dat de Spaanse kledingkleten ontwerpen van haar gebruikt heeft op diens kleding.

Plagiaat dus. Zoals hier, in een social media-post van Bassen goed te zien is:

instagramView full post on Instagram

En dat is één ding. Maar toen Bassen (meerdere keren) contact zocht met Zara om bewijs te leveren voor hun copycat-praktijken, kreeg ze van een woordvoerder te horen dat ze een te onbekende ontwerper was om juridisch sterk te staan.

Maar daar is Zara nu blijkbaar toch van teruggekomen. Textilia weet te melden dat Inditex, het bedrijf waar Zara onder valt, uiteindelijk aan de Britse Vogue een reactie heeft gegeven:

'Inditex heeft uitermate veel respect voor de individuele creativiteit van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims wat betreft intellectuele eigendomsrechten van derde partijen uiterst serieus,' aldus een woordvoerder.

'Inditex is recentelijk gecontacteerd door Tuesday Bassens advocaten die ons wezen op het gebruik van de illustraties op een aantal badges die extern en op kleding in de winkels werden gevonden. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de verkoop gehaald. Inditex' juridische team staat ook in contact met Tuesday Bassens advocaten om de situatie zo snel mogelijk te verduidelijken en op te lossen.'

In navolging van Tuesday Bassen togen meer ontwerpers die gekopieerd zouden zijn door Zara naar social media:

Het is nog onbekend of deze ontwerpers ook een 'excuus' van Zara zullen krijgen.