Die lusjes aan kleding waarmee het in de winkel aan de hanger hangt, ik heb een haat-liefde-verhouding met ze. Liefde omdat ze ervoor zorgen dat wanneer je door een rek heengaat, of met een stapel kleding in een kassarij staat, de kleding niet van de hanger afglijdt. Haat (of nou ja, iets minder liefde) omdat er zo.veel.mensen zijn die niet begrijpen dat je die lusjes er na aankoop meteen uit moet knippen. En vervolgens moet ík op straat, tegen uit shirtjes piepende en uit broeken hangende lussen aankijken. Met jeukende handen.

Nu is dat nog tot daar aan toe, maar de lussen zijn in gezelschap. Wist jij bijvoorbeeld dat je na aankoop ook:

  • dat bandje, dat van de ene schouder in een top met lage hals naar de andere schouder loopt, moet verwijderen? Nee, dat is geen extra bandje voor de sier.
  • die plastic schijfjes/dopjes – hoe je ze ook wil noemen – aan de achterkant van je oorbel weg moet gooien? Er zijn mensen die beweren dat die daar niet alleen zitten om te voorkomen dat zware oorbellen in de winkel van het rek vallen, maar ook van je oor. Maar geloof mij maar: al was dat waar – wat het dus niet is – het maakt je oor er niet knapper op. Schuif er dan liever een dopje op van een ander stel (zilveren of gouden) oorbellen. Is ook nog eens beter voor je huid.
  • die gestikte 'X' onderaan de achterkant van je nieuwe jas, die twee steken waarmee de twee jaspanelen onderaan de 'split' aan elkaar zijn vastgezet, moet elimineren? Retailers gebruiken ze om te voorkomen dat de flappen omvouwen en de jas gaat kreuken, maar als je de jas eenmaal draagt heeft-ie die bewegingsvrijheid juist nodig. Tenzij je te maken hebt met een exemplaar van Maison Margiela (het modehuis dat stiksels juist wél inzet voor de sier): losknippen dus.

Eentje voor wie graag een pak draagt

(Maat)pakkenmakers stikken vaak een klein label van hun merk op de mouw van een jasje wanneer ze het in de verkoop gooien. En veel mensen hebben geen idee dat je dit er eigenlijk af hoort te halen. Onder een clubje hipsters dat dit wel wist ontstond bovendien een kleine trend om ze expres te laten zitten (zoals met die sticker onder de klep van je pet). Als je mijn advies wil: toch maar wegknippen die handel, als je een beetje serieus wil worden genomen in de vergaderzaal.

En als we dan tóch bezig zijn

Die boekwerken aan waslabels op links in je nieuwe (transparante) top: heb je heus niet nodig. Was standaard al je bovenkleding op 30 graden (tenzij het handwas betreft) en je zit altijd goed. Wegknippen dus. Beter voor je kleding, beter voor het milieu, beter voor de gemoedstoestand van een ieder die tegen die idiote bobbel aan moet kijken.