Triest nieuws op deze zonnige dag. De eigenzinnige Sonia Rykiel is vannacht overleden, zo laat haar dochter Nathalie vandaag aan de Franse krant Le Parisienne weten:

'Mijn moeder is vannacht in haar huis in Parijs om 5 uur overleden aan de gevolgen van Parkinson.'

Rykiel kampte al 20 jaar met de vervelende ziekte. In 2009 werd ze nog geëerd met de prestigieuze Légion d'honneur, de hoogste onderscheiding in Frankrijk, voor haar prachtige 40-jarige carrière in de mode. Intussen heeft haar dochter Nathalie de leiding over het modehuis overgenomen, maar Sonia sloeg in 2008 nog wel de handen ineen met H&M voor de jaarlijkse designersamenwerking.

Sonia Rykiel werkte in 1948 eerst als etaleur en brak later als designer door met haar zelfgebreide ontwerpen. Ze werd dan ook al snel 'de koningin van de knitwear genoemd' en opende in 1968 haar eerste boetiek in Parijs. Ze kleedde binnen no-time sterren als Audrey Hepburn en ze was de eerste ontwerpster die de zoom aan de buitenkant van haar kleding toonde én de eerste die woorden gebruikte op haar ontwerpen. In 2012 legde ze haar werk definitief neer.

ELLE's creative director Esther Coppoolse over de legendarische ontwerpster:

'Sonia is een icoon, de koningin van de gebreide streepjes, en laat een enorm modehuis achter, waar echt haar spirit of life in zit. Dat speelse 'cute sexiness', dat heeft ze tot late leeftijd weten te behouden en kwam iedere keer terug in haar shows. Waar ik ook hele mooie herinneringen aan heb. Ze wist altijd zo'n Franse happy vibe neer te zetten. Het echte joie de vivre.'

Sonia Rykiel is 86 jaar geworden.