'De toekomst van mode ligt in eco- en diervriendelijke materialen, niet in bont' – aldus PETA UK. De organisatie heeft haar krachten gebundeld met acht hot and happening modeontwerpers om studenten aan het prestigieuze Central Saint Martins in Londen op te roepen geen steekpenningen van bontindustrie te accepteren.

Onder andere Hannah Weiland van Shrimps, Faustine Steinmetz, Vika Gazinskaya en Felder Felder roepen de modestudenten, middels een open brief aan het designcentrum, op om aanbiedingen af te wijzen van bontbedrijven die dierenhuiden opdringen aan studenten in ruil voor sponsoring van hun collecties – helaas nog steeds een veelgebruikte omkopingstactiek gebruikt door de bontindustrie.

De brief, in een notendop, luidt:

'Gelukkig hoef je niet bij te dragen aan de barbaarse behandeling van dieren beoefend door de bontindustrie, om een succes in de modewereld zijn. Diervriendelijke stoffen zijn nog nooit zo populair geweest, en het groeiende aantal bontvrije ontwerpen op de internationale catwalks is een duidelijke indicatie dat je zowel gedurfd als innovatief kunt zijn en het goed kunt doen op de catwalk zonder nadelige gevolgen voor dieren.'

Het gebruik van bont onder Britse ontwerpers is de afgelopen jaren gelukkig flink gedaald. Zesentachtig procent van de herfst-winter 2016-collecties die tijdens de Londen Fashion Week werden geshowd, gebruikten géén bont.

Ook publieke figuren blijken uit Brits onderzoek fur steeds meer links te laten liggen. Zo kiezen oa Kate Winslet, Alexa Chung, Michelle Obama en Charlize Theron altijd voor imitatiebont.

Thumbs up voor PETA!

Check voor meer info over de Nederlandse antibont-campagnes ook peta.nl.