Een vriendin van mij hangt naast haar banaan- en ananaskerstballen ook kleine handgeschreven kaartjes in haar kerstboom, met daarop waar ze dankbaar voor is het afgelopen jaar. Vind ik dus fantastisch.

Ik heb zelf geen kerstboom, maar bedenk me tegenwoordig wel iedere avond voor het slapengaan – tip van mijn meditatiejuf – twee dingen waar ik dankbaar voor ben. Dus bijvoorbeeld voor het snode, creatieve plan dat tijdens zomaar een gesprekje in de wandelgangen werd gesmeed. En voor mijn nieuwe westernlaarsjes. Of dat ik een ticket heb geboekt naar de zon en dat ik mijn fietssleutel terugvond.

Maar ik focus niet alleen op wat geweest is. Ik heb ook ontzettende trek in het nieuwe jaar. In nieuwe tijden.

De voorjaarsshows tijdens de fashion weeks lieten ook een andere mood zien. Frisse daadkrachtige vrouwen in een nieuw soort bijna praktische mode zagen we, die 'er' helemaal klaar voor zijn. 'Bring it on,' leken ze te zeggen. En ze bestormden gedecideerd de catwalks. Het is niet alleen ellende en onrust in de wereld, was de boodschap. Er zijn mensen die wel zin hebben in een optimistisch leven. Er schijnt volop licht door de kieren.

Wat mij betreft wordt ELLE in 2017 meer dan ooit een plek om samen te komen en inspiratie op te doen.

Daarom is die jaarhoroscoop volgens mij ook zo'n favoriete terugkomer voor veel lezers. Want of je hem nu verslindt of dat je misschien denkt: next!, het is heerlijk plannen maken en dromen over wat voor positiefs het nieuwe jaar ons zal brengen, en hoe we daar onderdeel van willen zijn.

Afgelopen weekend werd het mij ook duidelijk. Ik was via via uitgenodigd voor een high tea. Nu mijd ik die doorgaans als de pest. Gelukkig was dit er niet een met kleffe cupcakes op roze gestippelde bordjes. Ook geen oppervlakkig gekeuvel, nee, hier zat een partij leuke wijfies rond de tafel die keihard aan het leven waren. Leeftijd ruwweg van twintig tot vijftig, van dj tot marketeer, van directeur tot yogadocent. We dronken thee uit antiek Javaans servies en praatten zomaar, zonder elkaar echt te kennen, over liefde, familie, seks, verdriet en ambities. En ik dacht: dit is wat ik wil. We moeten echt de diepte in met elkaar, aandachtig naar elkaar luisteren en een serieus vangnet zijn voor onze peeps. Wat mij betreft wordt ELLE in 2017 meer dan ooit een plek om samen te komen en inspiratie op te doen.

Ik heb daar nu al verschrikkelijk waanzinnig megaveel zin in.

Maar echt.

Edine Russel

@edinerussel

ELLE's januarinummer ligt nu in de winkel. Bestel nu jouw januarinummer hier voor € 4,99 zónder verzendkosten! Of download het hele nummer rechtstreeks via Blendle.

ELLE januari 2017pinterest
Wendelien Daan
ELLE januari 2017