Dries Van Notens show tijdens afgelopen Parijs Fashion Week was – het kan je niet ontgaan zijn – een iconische. Het was de honderdste show die de Belgische modeontwerper ooit in zijn carrière als mens- en womenswear-designer gaf. En dat werd prachtig gevierd; met een catwalk waarop kledingstukken geïnspireerd op iconische ontwerpen uit zijn archief, gedragen door dito modellen van álle leeftijden, voorbij kwamen.

Maar het vieren van Van Notens mijlpaal bleef niet bij die show die iedereen kippenvel bezorgde. Op zijn website wordt verder gevierd, met sinds deze week iedere dag de release van een nieuwe oude catwalkvideo. Honderd dagen lang wordt daar in willekeurige volgorde iedere dag een catwalkshow uit de geschiedenis van Van Noten geplaatst. 24 uur lang blijft de desbetreffende video in originele glorie te zien, daarna wordt-ie, zonder geluid, toegevoegd aan het zogenaamde Silent Archive op de website. Een ware trip down memory lane dus en een genot voor Van Noten-fans van het eerste uur.

De officiële trailer van 'Dries'

En – eigenlijk nóg leuker – de langverwachte documentaire over Dries Van Noten van de Duitse regisseur Reiner Holzemer, genaamd Dries en tevens de enige ooit over hem gemaakt, gaat een dezer dagen in Kopenhagen in première, en zal daarna ongetwijfeld ook snel Nederland bereiken. Het filmwerk is een unieke blik achter de schermen van één van 's werelds meest toonaangevende ontwerpers in de afgelopen 25 jaar van diens carrière, waarvoor Dries een jaar lang overal is gevolgd door Holzemers camera. Beelden die worden afgewisseld met interviews met Van Noten zelf en mode-iconen als Suzy Menkes, Iris Apfel en hoofdcurator van Musée des Arts Décoratifs in Parijs, Pamela Golbin.

Kortom een must-see voor iedere modeliefhebber. Oordeel zelf nadat je de net vrijgegeven trailer hebt bekeken (wie goed oplet spot ook het Hollandse model, Sylvia van der Klooster, die al jaren één van Dries' muzes is):

youtubeView full post on Youtube