De Birkin-handtas van Hermès is de exclusiefste tas ter wereld — en als je er op de een of andere manier een kunt bemachtigen, is het ook nog eens slim uitgegeven geld. Volgens onderzoek is het kopen van een Birkin-tas een minder riskante investering dan het kopen van goud of aandelen.

Het onderzoek is wel uitgevoerd door Baghunter, een website die luxe handtassen verkoopt, dus dat is misschien niet echt een onafhankelijke bron. Maar het is alsnog een fascinerende kijk op de niet afnemende vraag naar Birkins in een wereld vol wispelturige consumenten.

Beter dan goud

Onderzoekers vergeleken de S&P 500 (de 500 waardevolste aandelen in Amerika) met goudprijzen en Birkin-tassen om te zien hoe hun waarden de afgelopen 35 jaar veranderden. Wat blijkt: aandelen worden gemiddeld iets meer waard, namelijk zo'n 10 procent. Goud kan 2 procent meer waard worden, maar soms neemt de waarde juist af. De cijfers gaan er dan wel vanuit dat je die investeringen niet binnen 35 jaar verkoopt.

Birkin-tassen stegen daarentegen met 14,2 procent in waarde in diezelfde tijdspanne. Goud en aandelen zijn fluctuerend, met waarden die constant verminderen en vermeerderen — maar de Birkin-tas werd alleen maar meer waard gedurende die periode. De waarde van de tas explodeerde in 2001, toen hij 25 procent meer waard werd, maar eigenlijk ging hij elk jaar wel omhoog. Vorig jaar werd er nog een Birkin-tas tijdens een veiling verkocht voor 223 duizend dollar.

Erfstuk

Waarom is de tas zo waardevast? Omdat hij schaars is. Er is een jarenlange wachtrij voor een nieuwe Birkin, wat heeft geleid tot een explosieve doorverkoopmarkt. Volgens Fortune zit er een levenslange reparatiegarantie op de tas, waardoor je hem als erfstuk door kunt geven aan kinderen en kleinkinderen. Of je verkoopt hem gewoon op eBay voor een bedrag met zes cijfers.

Daarnaast gaat het met de top van de high end-markt, ondanks een trage economie afgelopen decennium, nog steeds goed. 'Er is een verschil tussen luxe en zogenaamde ultra-luxe,' zegt Baghunter-oprichter Evelyn Fox in Luxury Daily. 'De luxemarkt heeft het moeilijk tijdens slechte economische tijden, maar de ultra-luxemarkt is immuun voor economische factoren die wel invloed hebben op andere industrieën zoals de high-street retail- en aandelenmarkt.'

Waarom je beter in een Chanel-tas kunt investeren dan in vastgoed >

Van: AR Revista