In januari van dit jaar kondigde de met controverse omgeven (zie: CEO geschorst na beschuldigingen) normcorepionier American Apparel aan dat ze in het voorjaar alle winkels zouden sluiten. Het made in America-merk werd failliet verklaard in 2015, en werd begin 2017 overgenomen door het Canadese merk Gildan Activewear voor bijna 88 miljoen dollar. Het leek er in april op dat het allemaal niet genoeg was om het merk te redden.

instagramView full post on Instagram

Minder stuks

Vorige week maandag deed de website van American Apparel het weer, merkte Fashionista op. Kennelijk heeft Gildan de afgelopen maanden een team van voormalige medewerkers van AA verzameld om het merk opnieuw te lanceren, zonder het te veel te veranderen. De T-shirts zijn nog simpel en verkrijgbaar in zeventien kleuren, de crossback-beha heeft nog steeds geen beugels.

Wel een groot verschil? Tegen de tijd dat het vorige AA-tijdperk eindigde, voerde het merk meer dan 6000 verschillende items, nu zijn het er maar 37 in de dameswebwinkel. 'Het merk werd een beetje van alles wat voor iedereen en daardoor minder krachtig, dus wilden we weer terug naar een sterke boodschap,' vertelde Silvia Mazzuchellli, voormalig vicepresident van AA aan Fashionista.

Vandaag is de dag

Er is een ander interessant verschil. American Apparel werd ook echt gemaakt in Amerika. Erg ethisch en altruïstisch, maar het zorgde niet voor veel winst (volgens sommigen kwam het merk zelfs nooit uit de rode cijfers). Dankzij een nieuwe Made in the USA Capsule kunnen klanten nu zelf kiezen. Een hoodie voor vrouwen kost gemaakt in Amerika kost bijvoorbeeld 48 dollar; hetzelfde item gemaakt in een (waarschijnlijk lagenlonen-)land kost 38 dollar. Het merk gaat de verkoopcijfers in de gaten houden, zodat klanten via hun koopproces kunnen laten zien hoe belangrijk productie in Amerika voor ze is.

Volgens Instagram lanceert American Apparel vandaag echt. We houden het in de gaten. Bestellen in de webshop van buiten Amerika kan overigens nog niet, wellicht verandert dat binnenkort.

Och ja, die keer dat American Apparel honden inzette als modellen. Smelt. >

Van: ELLE US