En de dominosteentjes blijven vallen. Na de de vele dappere vrouwen in Hollywood (en daarbuiten) die hun ervaringen met de monsterlijke Harvey Weinstein besloten te delen, en de gretigheid waarmee de rest van Hollywood de voormalig studiobaas vervolgens liet vallen, durven steeds meer slachtoffers van seksuele intimidatie, seksueel misbruik en seksueel geweld naar voren te stappen. Zeker in de Amerikaanse entertainment industrie.

Alleen gisteren al bracht Vanity Fair de vreselijke ervaringen die Rachel McAdams en Selma Blair als jonge actrices hadden met regisseur James Toback (in de afgelopen weken beschuldigd door meer dan 40 vrouwen van misbruik en ongewenst gedrag). Daarnaast besloot HBO een geplande verfilming van het boek van bekend politiekjournalist Mark Halperin over de verkiezingen van 2016 te cancelen nadat meerdere vrouwen hem van ongewenst gedrag beschuldigden.

Ook in de modewereld rommelt het sinds de beschuldigingen aan het adres van Weinstein boven kwamen. En een van de eerste 'slachtoffers' lijkt nu beroemd fotograaf Terry Richardson te zijn, de 'Harvey Weinstein van de modewereld' zeg maar. Richardson, bekend om zijn provocatieve werk en zijn vele (sexy) shoots met beroemdheden, wordt al jaren beschuldigd van seksueel misbruik en wangedrag door modellen met wie hij werkte. En nu lijken zijn opdrachtgevers, wellicht wakkergeschud door het Weinstein-schandaal, al deze vrouwen eindelijk gelijk te geven.

Begin deze week lekte er een interne mail van Condé Nast International (oa Vogue) waarin executive vice president James Woolhouse meedeelde dat de uitgever niet meer met Richardson zou werken. Daarnaast lieten Bulgari, Diesel en Valentino - merken die onlangs nog met Richardson werkten - in een statement weten hem in de toekomst niet meer in te huren.

Klinkt allemaal als een eerste goeie stap om seksueel misbruik in de mode-industrie aan te pakken, maar volgens critici is het een behoorlijk loos statement. Richardson is in 2014 al eens in de ban gedaan door de mode-industrie. Toch gingen meerdere tijdschriften, merken en beroemdheden, waaronder Miley Cyrus en Beyoncé, uiteindelijk weer met hem werken.

Sinds 2014 zijn er geen nieuwe beschuldigingen aan het adres van Terry Richardson geweest. Hij heeft zijn gedrag nooit ontkent, maar wel altijd gezegd dat alles met wederzijdse toestemming was. Volgens The New York Times is hij in therapie geweest.

Belangrijker is het nu vooral om te focussen op al die anderen die nog steeds gevierd worden en in het geniep opereren, zegt model Edie Campbell tegen de Times:

'The reality is that the floodgates are already open regarding Terry Richardson. He's been blacklisted once before, and it's not that much of an emotional, psychological or commercial leap to blacklist him again. The difficulty is addressing the other people — the ones who are celebrated by the fashion industry, and who are still at the very heart of it. This will not be solved simply by banning the use of one photographer.'

Het model deelde op Instagram meerdere anonieme verhalen van seksuele intimidatie in de mode-industrie:

instagramView full post on Instagram