Cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft gisteravond in de Ridderzaal in Den Haag de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, uitgereikt aan de modeontwerper Iris van Herpen.

'Met haar creaties doorkruist ze domeinen en disciplines. Ze verbindt cultuur, innovatie, kunst en wetenschap met elkaar. Met haar iconische werk zet ze ons land wereldwijd in de schijnwerpers,' aldus de minister – het debuutoptreden van de bewindsvrouw in die hoedanigheid.

instagramView full post on Instagram

Grensverleggend & interdisciplinair

Iris van Herpen kreeg begin vorige maand al te horen dat ze de staatsprijs uitgereikt zou krijgen, omdat ze volgens de jury 'al jaren consistent en toonaangevend is binnen de internationale modewereld'.

'Bij het ontwikkelen van haar collecties werkt zij intensief samen met architecten, choreografen, musici, fotografen en filmmakers, maar ook met wetenschappers. Van Herpen rekt de grenzen van mode op,' aldus Engelshoven afgelopen maandag.

Iris van Herpen Haute Couture a/w 2017-2018pinterest
Getty Images
Iris van Herpen Haute Couture a/w 2017-2018

Lovende jurywoorden voor de 33-jarige Amsterdamse ontwerper, die inmiddels een trits bekende namen heeft mogen kleden, waaronder celebrities als Cara Delevingne, Solange Knowles en Björk.

Cara Delevingne (20187) & Solange Knowles (2017) in Iris van Herperpinterest
Getty Images
Cara Delevingne (2017) & Solange Knowles (2017) in Iris van Herpen

De prestigieuze Johannes Vermeer Prijs bedraagt 100.000 euro en moet worden besteed aan het werk van de winnaar. Oa fotograaf Erwin Olaf, kunstenaar Marlene Dumas, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam en architect Rem Koolhaas gingen Van Herpen al voor.

Gefeliciteerd.

5 dingen die je moet weten over Iris van Herpen >