Verdrietig nieuws op deze zaterdagmiddag. Azzedine Alaïa is aan de gevolgen van een ongelukkige val overleden, zo maakte het Franse Le Point zojuist bekend. De in Tunesië geboren designer was een van de meest iconische couturiers van de moderne tijd.

Nadat hij in 1957 naar Parijs verhuisde begon Alaïa zijn carrière bij Christian Dior, later ging hij aan het werk in de ateliers van Guy Laroche en Thierry Mugler, voordat hij eind jaren zeventig zijn eigen label startte.

Clothing, Dress, Fashion, Little black dress, Event, Haute couture, Fashion design, Shoulder, Fashion model, Style, pinterest
Alaia with Karlie Kloss and Naomi Campbell//Getty Images
Alaïa met modellen Karlie Kloss en Naomi Campbell backstage bij zijn laatste coutureshow, juli 2017

Alaïa, opvallend klein van stuk en steevast gekleed in zwarte, Chinese jasjes en pyjama's, werd geroemd om zijn form-fitting couturecreaties en zijn expertise in tailoring. Niet voor niets kreeg hij de bijnamen king of cling en l'architecte des corps; zijn kleding zat op het lijf als een tweede huid. Hij leek het vrouwelijk lichaam als geen ander te begrijpen.

Ook in zijn ready-to-wear-collecties bleef hij trouw aan zijn signature stijl, met veel knit tube dresses, bustiers en strak-om-het-lijf pakken.

Fashion, Leggings, Fashion design, Footwear, Haute couture, Fashion model, Trousers, Tights, Style, Costume, pinterest
Getty Images
Alaïa met Lady Gaga in Parijs, 2014

In de jaren tachtig bereikte Alaïa voor het eerst wereldfaam, toen hij een van de weinige designers was die de traditionele modeseizoenen totaal negeerde. In plaats daarvan creëerde hij collecties in zijn eigen tempo.

Hij werkte daarbij nauw samen met zijn celebrityvrienden en -fans, onder wie Naomi Campbell (die hem 'Papa' noemde) en later Lady Gaga. Oa Tina Turner, Madonna, Michelle Obama, Grace Jones, Raquel Welch en Victoria Beckham waren vaste afnemers van zijn creaties.

instagramView full post on Instagram

Van trends wilde Alaïa weinig weten. 'Fashion is not a trend that you have to follow like sheep. When something is good, it's good,' waren zijn beroemde woorden. Ook tijdens zijn laatste jaren als couturier koos Alaïa er immer voor om op zelfgekozen momenten, los van de fashion week-agenda's, zijn creaties aan een klein, select gezelschap te tonen in zijn eigen hoofdkwartier aan de Rue de Moussy in Parijs. Voor wat nu zijn allerlaatste show blijkt te zijn keerde hij echter terug op het officiële couturweekplankier en was muze Naomi - uiteraard - de ster in zijn 'comebackshow':

ELLE's Editor in Chief Edine Russel:

'De naam Azzedine Alaïa zal zeker altijd verbonden blijven aan zijn perfecte tijdloze silhouetten en oldskool vakmanschap, maar minstens zo bewonderenswaardig is dat hij altijd zijn eigen koers bleef varen met betrekking tot het presenteren van zijn collecties. Pas als hij het perfect vond kwam hij met een show zonder zich ooit in het keurslijf van de geldende modekalender te laten drukken.'

Het moge duidelijk zijn: de modewereld verloor vandaag een grootheid met het overlijden van deze kleine man.

Pink, Fashion, Dress, Haute couture, Magenta, Gown, Event, Tourism, Tradition, Costume design, pinterest
Getty Images
Azzedine Alaïa bij zijn \'Soft Sculpture\