Of het nu je bergschoenen, loafers of kniehoge laarzen betreft, zo mooi als ze uit de verpakking komen, worden ze nooit meer. Hoewel leer van alle materialen die er bestaan het best verouderen, gaat het ook wel eens mis. Wil je dat niet, dan zijn je toverwoorden zorg en aandacht.

Zo houd jij je leren schoenen het langst goed:

(Zout)vlekken

Zitten er witte kringen of zoutvlekken op je schoeisel? Bijvoorbeeld doordat je door de regen hebt lopen hossen of nadat er gestrooid is? Mix dan witte azijn met water, doe dit op een zachte doek en veeg de zoutvlek eraf. Alle andere vlekken kun je met zadelzeep en een vochtig doek verwijderen. Laat het daarna drogen, zonder de schoenen aan extreme hitte bloot te stellen.

Verwijder schaafplekken

Ergens met je laars langs geschaafd? Pak een zachte doek, dompel het in water en daarna in bakpoeder. Wrijf over de schaafplek totdat deze weg is. Wrijf daarna de schoen droog.

Nieuw leven

Wil je je schoen nieuw leven inblazen? Gebruik dan een droog doek met leerolie en verspreid dit over je hele schoenen. Pak ook de zomen en de naden mee.

Bescherm

Spuit je lederwaar na iedere schoonmaakbeurt in met een beschermende spray. Wanneer je de schoen voor het eerst gaat dragen gebruik je ook een waterafstotendespray.

Opbergen

Berg je schoenen niet op in een plastic tas maar in een speciale opberghoes (deze krijg je soms bij aankoop van schoenen). Stal je schoenen ergens waar ze niet kunnen beschadigen en leg er geen spullen op.

Zo blijven je tassen langer mooi >