GROOT MODETALENT
De shows van McQueen, die na zijn doorbraak niet meer in Londen showde maar in Parijs, waren altijd mindblowing hoogtepunten van de Parijse fashion week. Legendarisch is de show waarin Kate Moss verscheen als hologram boven de catwalk. En ook zijn laatste vrouwenshow, voor zomer 2010 was fabelachtig: een sexy delirium met insecten en vogelprints en ongehoord hoge reptielachtige schoenen. Zijn looks waren verbazingwekkend en van top tot teen compleet, met bijpassende accessoires en kapsels.

EIGEN UNIVERSUM
Alexander leefde in een eigen universum, wars van trends bijna, en overschreed de grenzen van futurisme en exceptioneel design. Een vakman en een supercreatieve fantast enerzijds, anderzijds een rasechte Brit die de 'heritage' van zijn land een warm hart toedroeg, getuige zijn gebruik van tweed en tartan. Daarbij schuilde er een coole punky Londenaar in hem, een kant die hij toonde in zijn tweede lijn, McQ.

ISABELLA BLOW
De persoon McQueen zelf moet labiel zijn geweest. Met Isabella Blow, die hem ontdekte, zijn collectie met trots droeg en drie jaar terug zelfmoord pleegde, leefde hij in een eigen wereld. Alexander was gefascineerd door de dood, getuige ook zijn laatste herencollectie die hij een paar weken terug showde, met prachtige kaleidoscopische prints van menselijke schedels.

TRAGISCH BESLUIT
Zijn plotselinge gewichtsverlies een paar jaar terug was zorgelijk, zijn zelfmoord een complete schok. Dat het zo kort na de dood van zijn moeder gebeurt doet ons afvragen of hij haar zijn tragische besluit heeft willen besparen, of dat haar dood een en ander in een stroomversnelling heeft gebracht.

Met Alexander McQueen gaat een enorm modetalent verloren. Bekijk hier moois van Alexander McQueen >