FASHIONFESTIJN
Met een gastenlijst bomvol bekende Nederlanders en ontwerpers (Mada van Gaans! Mattijs!) was het Amsterdamse World Fashion Centre afgeladen met modisch publiek. Kekke blazers, afgeragde spijkershorts, plateaupumps, chino’s en legerkistjes; hier was onmiskenbaar een fashionfestijn gaande.

METAALBEWERKING
De eer om de afstudeershow te openen was aan Merel de Jong. Haar collectie was bijzonder, met metaalbewerking als sleutelwoord. De kledingstukken waren simpel, in wit of rood. De futuristische metalen versieringen hadden iets weg van dat wat Bibi van der Velden presenteerde tijdens Fashion Week in januari. Mooi!

KUNSTIGE CREATIES
Veertien collecties van aspiring modeontwerpers volgden. Het algemene beeld werd gevormd door stofbewerking, sixties-inspired outfits, zijde, fluweel, strakke silhouetten en kunstige creaties. De inspiratie kwam duidelijk bij Alexander McQueen, Maison Martin Margiela en Comme des Garçons vandaan.

Al met al zagen we veel lekkers voorbij komen op de catwalk. Namen als Daniella Hod, Jasmijn Bergisch, Roya Hesam, Natalie Richards, Femke Vesters, Suzanne van Rooij en Floor Kolen gaan we zeker terug zien in modeland. Kleine kanttekening: jammer dat de ontwerpers hun modellen ‘deelden’ en dat haar en make-up daarom af en toe volledig de plank missloegen.

SHOWSTOPPER
Floor Kolen sloot de show af met haar steengoede collectie, genaamd Who Silences His Fool Dies Voiceless. Een artistieke, cartooneske, ja zelfs surrealistische collectie met pierrotkragen en bijzondere silhouetten. En body’s, eendenmaskers en gekleurde voetafdrukken – gemaakt van het gips waar een tandarts een bit mee maakt. Creatief met gips, zullen we maar zeggen!

Tot slot werden er nog awards uitgereikt door niemand minder dan de jolige Sunny Jansen, die er een complete show van maakte.

DE WINNAARS:
> Floor Kolen, Fashion & Design - Alice in Wonderland award
> Merel de Jong, Fashion & Design - Dr. Livingstone Award
> Kate Braybooke, Fashion & Branding - Smart Stiletto Award
> Loes Wernsen, Fashion & Branding - Magic Hat Award
> Marlous Iepsma, Fashion Management - Blue Sky Award
> Bruno Naletilic, Fashion Management - Green Globe Award
> Janne Coolen, Special AMFI Awards - Bizzy Bee
> Nishanta de Gruiter - Rising Star Award