SPONSORED

Zelfs de allertevredenste stadse types moeten af en toe even van omgeving veranderen. En hoewel een uitstapje naar de zon natuurlijk altijd lokt, heeft een korte trip naar de bergen ook zo zijn voordelen. Een weekend naar de besneeuwde hellingen van de Alpen belooft van alles goeds, van pret voor adrenalinejunkies en oogverblindende vergezichten tot – niet te onderschatten – relaxende après-ski.

Of je nu afreist naar het feestgedruis van het Franse Val D'Isere of naar het traditionelere Zwitserse sprookjesresort Gstaad – dit is de ultieme en chicste gids om het meest uit je weekendje Alpen te halen!

Snow, Winter, Mountain, Mountainous landforms, Mountain range, Mountain village, Alps, Property, Sky, Hill station, pinterest
Getty Images

Dit neem je mee

Thermokleding, check? Merinowollen basics, check? Dan komt het allemaal aan op het juiste jack. Wat hightech design en stijl betreft is de gouden standaard toch wel echt de Woolrich GTX Mountain Parka. Met een superflatterende snit (doeii, Michelinmannetje-effect) en verkrijgbaar in twee kleurstellingen, igloo-wit en off-black, is het de perfecte mix van fashion en functie.

Woolrich maakt al meer dan 185 jaar outdoorkleding, dus je kunt erop vertrouwen dat hun parka's alle beloftes waarmaken: helemaal waterproof, light en ademend. Bovendien zijn alle zomen beschermd door warmte vasthoudende tape, zodat je wis en waarachtig beschermd bent tegen de elementen.

O, en de geniale veiligheidszakken – die ook nog eens je handen verwarmen – verzekeren je ervan dat je telefoon safe is. Dat wil zeggen – tot je hem tevoorschijn haalt voor het obligate, wellicht wat daredevilige Instagrammoment. Onder je parka draag je het beste een dunne microfleece en een nekwarmer-muts-combo die zorgt dat je het geen moment koud hebt.

Zo krijg je alles in je koffer

Winter = laagjes, veel laagjes = inpakstress. Als de oude vertrouwde oproltechniek niet volstaat, sla dan wat ruimtebesparende vacuümzakken in bij Amazon. Kleren erin, en vervolgens met een handpomp of stofzuiger vacuüm zuigen tot compacte pakketjes. Op de terugweg even het hotelpersoneel of de chaletverhuurder lief aankijken. Al je opladers, adapters en andere tech samen in een handige kabelorganizer opbergen bespaart ook ruimte.

Zo voorkom je 'ski skin'

Magic word: zonnebescherming. Maar echt: sneeuw weerkaatst de zonnestralen en zonder smeren ben je nergens. Piz Buin heeft een speciale Mountain Range met spf 50 en een speciale formule die je huid beschermt tegen extreme kou.

Maar vergeet ook je spieren niet, al zullen die vanzelf wel om aandacht gaan schreeuwen als je ook daadwerkelijk gaat skiën of boarden. De allerbeste remedie is een bezoek aan de hot tub of sauna en maak af met een spierpijn verlichtende (massage)crème.

Hier moet je heen? (#hotspots)

Een chalet is leuk en budgetvriendelijk als je met een groep bent, naar als je een keer iets anders wilt dat bovendien compleet #blessed-proof is, prober dan eens een eco pod. Check voor inspiratie eens de White Pods vlakbij het Zwitserse dorpje Les Cerniers, met houtfornuizen, hoogpolige, fluffy tapijten en heerlijke bedden. Of de drijvende Ufogel cabin in Oostenrijk die helemaal optrokken is uit larikshout – voor een Scandinavisch-coole vibe.

Bedroom, Room, Bed, Furniture, Property, Interior design, Bed sheet, Building, Suite, Attic, pinterest

Liefhebbers van schaamteloze luxe halen hun vijfsterrenkicks door te sparen voor een verblijf in het superswanky W Hotel in Verbier (vergeet niet een bikini in te pakken; er is een spa en een verwarmd buitenzwembad) of de Portetta in Courchevel. Met badkamer vol L'Occitane-goodies.

Dit wil je eten & drinken

Eenmaal in de Alpen zijn er een paar gastronomische ervaringen die mee móét maken., of je nu in een knus restaurant dineert of zelf aan het koken slaat. Proef ten minste een keer een Franse tartiflette – een onweerstaanbare combinatie van aardappels, bacon, ui en reblochonkaas – of een echte, knapperige Zwitserse rösti (met een gebakken eitje erbovenop). Ook niet overslaan: een traditionele Oostenrijkse kalfschnitzel met vossenbessensaus.

Hete, dampende gluhwein vind je overal, maar mocht je op Jägertee stuiten (niet te verwarren met Jagermeister), aarzel dan niet en bestel een glas. Dit wordt gemaakt van gelijke delen kruidenrum, rode wijn, pruimenschnapps, thee en sinaasappelsap en smaakt als gluhwein on steroids. En superlekker!

Drink, Still life photography, Liqueur, Tobacco products, Mulled wine, Still life, Distilled beverage, pinterest
Getty Images

Voor onvermijdelijke after dinner-schnapps doe je er goed aan de perzikvariant over te slaan en te vragen naar Williamine, een met dezelfde verwarmende eigenschappen maar met de smaak van peren.

Zo wen je weer aan de stad

Van zo'n weekend in bergen en buitenlucht moet je altijd even afkicken. Je hebt weliswaar weer droge voeten, maar het blijft lastig om het eindeloze uitzicht in en op de bergen in te wisselen voor een stadsgezicht.

Maak de overgang makkelijker door een ontbijtje uit de Alpen mee te nemen voor je eerste ochtend thuis en door je thuiskomstoutfit vast te plannen. Het beste nieuws? Je hoeft je geen zorgen te maken over je jas, je Woolrich GTX Mountain Parka ziet er net zo goed uit op straat als op de helling. Verruil alleen je skipak voor skinny jeans en beschouw die jas als een loeislimme investering.

Vind jouw perfecte jas voor stad én bergen bij Woolrich. Hier shop je nu de Mountain Parka collection.

Clothing, Outerwear, Hood, Jacket, Overcoat, Coat, Sleeve, Parka, Trench coat, Fur, pinterest
Woolrich