Maar waarom dan? We leggen uit.

Er wordt beweerd dat de laat-de-onderste-knoop-van-je-jasje-los-mode-etiquette, zoals bijna alle etiquette, zijn oorsprong binnen het hof vindt. Volgens het verhaal was de Britse koning Edward VII een nogal forse man die moeite had de onderste knoop van zijn jasje dicht te krijgen, ondanks dat zijn kleding op maat werd gemaakt, waardoor hij gedwongen de onderste knoop open liet. Een andere uitleg luidt dat de stijlregel door dandy's – die vaak meerdere kledinglagen droegen – in zwang raakte: zij lieten het onderste knoopje open zodat je de overige kledingstukken goed kon zien.

Waar de etiquette ook vandaan komt, de regel is duidelijk: of een jasje nu twee, drie of vier knopen heeft, de onderste blijft altijd open. Het dichtknopen ervan doet namelijk helemaal niets voor de pasvorm. Het merendeel van de mannen heeft, net als de Britse koning Edward VII, een grotere heupomvang dan meestal in de jas is gemeten, waardoor het jasje als het helemaal dicht is geknoopt rondom de knoopsgaten trekt .

Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Een militair jasje wordt helemaal dichtgeknoopt en bij een rokkostuum zijn alle knopen open. Tijdens het zitten mogen alle knopen los, dat voorkomt kreuken. Allemaal heel logisch.

Tot slot: voor vrouwen geldt dat het jasje helemaal open of helemaal dichtgeknoopt wordt.

Wist u dat: dat dit driehoekje op je sweater voor meer dient dan alleen sier? >