Zoals het geval bij veel officiële bezoeken van staatshoofden, draagt ook Melania Trump vaak outfits die meer betekenis hebben dan je op het eerste oog ziet. Zo droeg ze tijdens de inauguratie van haar man een ijsblauw pakje van Ralph Lauren: ten eerste is de keus voor een Amerikaans ontwerper belangrijk bij zo'n evenement, ten tweede leek het pakje veel op de outfit van Jackie Kennedy bij de inauguratie van diens man in 1961.

Onlangs droeg Melania in Frankrijk opnieuw een betekenisvolle outfit, al was het dit keer wellicht niet expres. Het bezoek van het Trump-echtpaar stond in het teken van de viering van Le Quatorze Juillet oftewel 14 juli: de nationale feestdag in Frankrijk. Tijdens de hele trip droeg Melania alleen outfits van Franse modehuizen, zoals Givenchy, en meestal ook nog eens in rood, wit of blauw: de kleuren van de Franse vlag. Op 13 juli droeg Melania een rood Dior-pakje. Niet toevallig, want deze zomer zal er in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs in het kader van het 70-jarig bestaan van dit modehuis een grote overzichtstentoonstelling te zien zijn.

Dior's New Look in 1947pinterest
Getty Images
Dior\'s New Look in 1947

Oude New Look

Dior (de ontwerper, en daarna ook zijn modehuis zoals het voortgezet is door andere ontwerpers) heeft een grote invloed gehad op de modegeschiedenis. Vooral één moment staat standaard in alle modegeschiedenisboeken vermeld: de introductie van de New Look in 1947. Deze revolutionaire, letterlijke 'nieuwe look' voor vrouwen was zo belangrijk omdat het voor het eerst was sinds de Tweede Wereldoorlog dat een ontwerper het waagde een vrouwelijke, glamourous look te tonen waarin veel stof werd gebruikt.

Om even de historische context te begrijpen: tijdens de Tweede Wereldoorlog was er schaarste, niet alleen van voedsel maar ook van materialen. De outfits van vrouwen bevatten dus weinig stof en waren vaak ook zeer praktisch omdat vrouwen de mannentaken overnamen van hun echtgenoten die bijvoorbeeld in het leger zaten. Diors New Look, met smalle taille en wijde rok, symboliseerde juist de 'vrouwelijke vrouw' zoals die voor de oorlog gangbaar was: eerder nostalgie dan vernieuwing dus, ironisch genoeg. Dit kwam tegelijkertijd met het advies van President De Gaulle van Frankrijk aan vrouwen om thuis te blijven en 'Franse baby's te maken'. Oftewel: ergens symboliseert die New Look van Dior ook een ongeëmancipeerde vrouw die met haar ingesnoerde middel en wijde rok letterlijk en figuurlijk minder vrij is dan een vrouw in, laten we zeggen, een spijkerbroek en overhemd.

Melania Trump in Diorpinterest
Getty Images
Melania Trump in Dior

Seksuele revolutie?

Wie gevoelig is voor symboliek kan dus in Melania Trumps outfit ook een vrouwideaal zien dat eerder hint naar vervlogen tijden dan naar een modern 'the future is female'-geluid. Ter vergelijking: de Franse presidentsvrouw Brigitte Macron droeg een kittig, kort, wit jurkje van Louis Vuitton. Het rechte model met korte mouwen was in een jarenzestigstijl die in vele opzichten contrasteerde met Melania's rode model, dat geïnspireerd was op de mode van eind jaren 40/ begin jaren 50. Het eerstgenoemde jurkje bood de draagster namelijk duidelijk meer bewegingsvrijheid dan dat Melania's nostalgische Dior-outfit haar gaf, daarnaast hintte het model naar een tijd (de sixties) van opstandigheid, vooruitgang en seksuele revolutie. Precies dat waar Donald Trump niet voor gaat en zijn Franse vakgenoot Macron wellicht wel. Oftewel: dat pakje van Melania is hoogstwaarschijnlijk sympathiek bedoeld als ode aan Franse mode, maar uiteindelijk draagt de (new) look meer betekenis in zich dan de draagster zich realiseert.

Presidenten Trump en Macron met hun vrouwenpinterest
Getty Images
Presidenten Trump en Macron met hun vrouwen

Bekijk hier alle keren dat Melania Trump een voorbeeld nam aan Jackie Kennedy >