Wanneer sla je toe, hoe voorkom je miskopen, hoe zorg je dat je voor de allerbeste prijs slaagt? Zelfs moderedacteurs hebben ooit de nodige blunders begaan om erachter te komen hoe het werkt. Lees en leer van hen modehacks die je nooit meer zult vergeten.

1. De ultieme test

Als je iets hebt gekocht, haal de kaartjes er dan pas vanaf wanneer je er thuis minstens één outfit mee hebt kunnen maken. En dan pas op het moment dat je daarin daadwerkelijk de deur uit wilt lopen.

2. Wachten is funest

Brengt ons meteen bij het volgende punt: probeer nieuw aangekochte items zo snel mogelijk te dragen. Doe je dat niet, dan 'is er iets mee'; vond je het blijkbaar toch een te moeilijke kleur of niet bij je passen of lukt het je niet om een passende combi te maken. Kom je daar pas na twee weken achter, dan ben je vaak te laat om het item terug naar de winkel te brengen. Zonde.

instagramView full post on Instagram

3. Speurtocht

Stel aan het begin van een modeseizoen een lijstje in je telefoon op met items die je heel graag zou willen aanschaffen. In de weken die volgen kun je hier dingen aan toevoegen (bijvoorbeeld nadat je net de nieuwe ELLE uit hebt en nieuwe inspiratie hebt gekregen) of wegstrepen. Doordat je de items een keer hebt opgeschreven zitten ze goed in je hoofd en zal het je eerder opvallen als je langs een perfect (vintage) item loopt dat overeenkomt met een van de items op je verlanglijst. Ook handig: op het moment dat je op het punt staat een impulsaankoop te doen pak je het lijstje er even bij en bedenk je je vrijwel meteen hoe zonde van het geld die impulsaankoop is. Geld dat je liever besteedt aan een van de zorgvuldig samengestelde verlanglijst-items.

Het allerbelangrijkste is wel: zorg dat het lijstje past bij het budget dat je doorgaans per seizoen te besteden hebt aan kleding. Zet er dus niet drie winterjassen op, maar bedenk je van welk type winterjas je het allerblijst zou worden (met in je achterhoofd de jassen die je al hebt en nog steeds wilt blijven dragen). Hetzelfde doe je op het gebied van schoenen en tassen. Het loont trouwens ook om aan je modelievende vrienden te laten weten naar welke bijzondere items je op zoek bent dit seizoen. Acht ogen spotten meer dan twee.

4. Inspector gadget

Punt 4 heeft overlap met punt 3, maar is te belangrijk om niet te noemen in dit overzicht: vooronderzoek. Om te voorkomen dat je miskopen doet is het slim om je voordat je een shopping spree voelt aankomen een klein beetje te oriënteren door online of in bladen inspiratie op te doen. Weet je vervolgens wat je het geld waard vindt om aan te schaffen, bedenk dan per item wat de beste optie zal zijn. Wil je bijvoorbeeld heel graag over-the-knee laarzen hebben, ga dan na wat je wilt dat die voor je doen. Suède is mooi, maar kan gauw kale plekken krijgen, lieshoogte kan je benen korter doen lijken, de knalrode beroemde Fendi-laarzen zijn te gek maar onbetaalbaar, stretchmateriaal maken je benen optisch slanker... enzovoorts. Op die manier vallen veel opties al direct af en hou je een paar toppers over, waarmee je bijna niet mis kunt gaan.

5. Shop solo

Ongezellig, maar waar; wanneer je serieus op jacht bent kun je geen afleiding gebruiken. Bovendien werkt gezelligheidsshoppen alleen maar miskopen in de hand.

6. De real deal

Wil je schoenen vaker dragen dan drie keer? Koop dan niet al te goedkoop schoeisel. Gewoon niet. Slecht gelijmde zolen, niet ademend nepleer, kale neuzen; schoenen gebruik je vaak zo intensief dat je het er altijd aan af gaat zien. En dat doet al snel onnodig afbreuk aan de rest van je voorkomen. Draag je liever geen leer, dan zijn er tegenwoordig heel wat toffe vegan labels die kwalitatieve alternatieven brengen.

7. Cost per wear

Lijkt een bepaalde trend je heel leuk, maar past het eigenlijk niet bij je stijl? Test het uit met een budgetketenvariant en koop niet direct de Gucci-versie. Het risico is te groot dat je een fortuin uitgeeft aan iets waar je je na twee keer dragen toch niet zo lekker in voelt. Andersom geldt: draag je bepaalde items het liefst de godganse week, zoals een trenchcoat of top met Bretonse streep? Durf dan eens te investeren in een exemplaar van het allerbeste materiaal, of van een label dat een dergelijk item als handelsmerk heeft. Qua cost per wear zit je dan sowieso gebakken.

8. Kijk en vergelijk

Sta je op het punt om een webshopaankoop te doen, vergeet dan niet nog even gauw een vergelijkend warenonderzoek te doen. Dankzij websites als Lyst or ShopStyle kun je binnen een paar minuten zien of het item elders op het web voor een betere prijs wordt aangeboden.

9. Hou je ogen open

Probeer af en toe eens af te wijken van je favoriete shopadressen. Op ELLE.nl en in het magazine tippen we regelmatig nieuwe labels of winkels to watch. De perfecte winkel bij jouw stijl en smaak zou zomaar nog geboren kunnen worden.