Het is eigenlijk de enige 'stijlfout' die je kan maken, terwijl het ook het enige op modegebied is dat niet afhankelijk is van smaak of uiterlijk. Je hebt hem volledig zelf in de hand: kleding staat altijd het mooist als je het in de goede maat koopt. Vraag stylisten wat ze echt een doorn in het oog vinden en ze geven 'slechtzittende kleding' als antwoord.

Deze stijlfout wordt het meest gemaakt

Vrij positief nieuws; je kunt volop experimenteren met allerlei nieuwigheden en trends, mits je dus oplet of het bij jouw lichaam past. Een inkoppertje? Wist je allang? Highstreetmerken verkopen vaak wel formidabel spul, maar het blijven confectiematen. En je bent wel erg uitzonderlijk als jij dan net toevallig die maat hebt.

Vooral in het geval van kledingstukken die naar het lichaam zijn gevormd, zoals blazers, pantalons en avondjurken, is het geen overbodige luxe langs de kleermaker te gaan om de coupenaden iets in te nemen, zomen aan te passen en mouwen te versmallen - op die items nagelaten die je expres een aantal maten te groot koopt, natuurlijk, zoals een goede grote blazer of een wijde mannentrui. Maar voor items die niet op die manier bedoeld zijn; zoek naar de juiste maat.

instagramView full post on Instagram

De aanpak voor de goede kledingmaat

Mocht je niet helemaal weten waar je moet beginnen? Vraag een vriend(in) om advies; een ander kan je van alle kanten bekijken, waar jij het met een platte spiegel moet doen en je wellicht blind staart op eventuele onzekerheden. En daar gaat het nu even niet om.

Als je dit te veel van het goede vindt, kun je ook foto's maken van jezelf in verschillende kledingstukken. Vooral de achterkant is belangrijk, want de rug en de billen zijn lastige plekken om kleding aansluitbaar te krijgen.

Tip tot slot: let goed op hoe andere mensen met een vergelijkbaar figuur het aanpakken. Vaak valt bij anderen iets sneller op dan bij jezelf.