1) Met stip op één: bepaalde kleren zien er alleen goed uit op graatmagere modellen
Ook meteen de grootste opsteker: dit is een leugen. Als iets niet goed staat, komt  dat 99 van de 100 gevallen door dat wat je hebt gekocht gewoon niet goed is. Denk aan de meiden Poly en Esther, die versgestoomd in de winkel keurig zijn te wezen maar bij thuiskomt al de vorm van je tas hebben aangenomen. Voor alle kleren geldt in de meeste gevallen: juiste maat, goed idee. Of koop niet direct, maar slaap er een nachtje over. Emotioneel shoppen is zo ongeveer het slechtste idee. We denken dat het een goed idee is, want emotioneel shoppen, maar nogmaals: dat is het niet.

Volgende.

https://media.giphy.com/media/IUWqGkxCBJ2HC/giphy.gif

2) Grote prints voor grote vrouwen, kleine prints voor kleine vrouwen
Wie bedacht deze? Een goede print is een goede print. Klaar uit. Wij kunnen ons inbeelden dat neongekleurde zeeanemonen op een buste van minstens dubbel Dirk niet per se een heel goed idee is, maar verder blijven we bij ons standpunt dat we allemaal wel bij ons verstand zijn en weten wanneer een print past. Dat gedoe over horizontale en verticale lijnen vinden we ook onzin. Te veel streepjes hoeft natuurlijk niet.

3) Duur is beter
Prijs is niet een indicator dat het product dat je hebt aangeschaft ook werkelijk lang mee zal gaan. Je betaalt voor het merk, niet voor het materiaal. Dus, waar ga je vanaf nu op letten? Juist, het waslabel. Daar staat alle magische informatie over het wel en wee van je product. Kijk naar de samenstelling van je goedje. Niet denken dat natuurlijke producten het winnen van de synthetische, want dat is niet waar. Een goede materiaalmix is key. Juist dit huwelijk zorgt ervoor dat je product kwaliteit uitstraalt, maar ook lang meegaat. Verdere tips voor een langere levensduur: koud wassen is vaak cruciaal, wasverzachter veelal onnodig en koop een mild wasmiddel. Zo.

4) Brillen zijn niet sexy..
Hoezo? Op de redactie loopt een pittig type met een bril waar ik al een tijdje naar zit te gluren. En ik heb niet eens een bril nodig. Samengevat: een bril is een accessoire. Daarom gaat de volgende, vrij simpele, vlieger op: zoek je bril uit met zorg.

https://media.giphy.com/media/5xaOcLDE64VMF4LqqrK/giphy.gif

5) Geef al je spaargeld uit aan je trouwjurk
Trouwen is echt wel een dingetje, ja. En het is leuk als dat op z’n Kimye’s gebeurd. Maar voor alle hardwerkende stervelingen onder ons: je draagt de jurk één keer. Stel, je ziet een Vera Wang en je wilt ‘m graag, informeer dan eens bij je plaatselijke naaiatelier. Toen mijn zus ging trouwen zag ze een prima ‘duurzaam’ exemplaar bij de Hennes en Mauritz. Die bleek later uitverkocht, maar just saying, er zijn meerdere wegen naar het altaar.

 6) Koop een statement piece en bouw daaromheen je outfit
Hier moesten we even over denken. Ja, het is vaak handig om niet te stapelen. Statement op statement op statement zou nog wel eens te veel… uh.. statement kunnen zijn.. Het leek ons meer als volgt: je pakt wat je die dag aan wilt trekken en zoekt daar iets passends bij. Dat hoeft niet altijd een statement te zijn. Dat mag wel.

7) Het summum van vrouwelijk is de taille
Onjuist. Je hoeft je taille niet te accenturen om vrouwelijk te ogen. Wat wel een serieuze tip is, om je lijf in tweeën te delen als je niet bent gezegend met het figuur van een uit de lucht gevallen engel. Dat doe je zo: combineer twee verschillende kleuren, boven een andere dan onder. Of, als je net als wij houdt van die hele The Row-achtige look: dan draag je een kort jasje (bijvoorbeeld leer, hoeft niet) over je lange wollen ensemble.

8) Investeer in tijdloze klassiekers.
Dit is zo ongeveer de grootste onzin ooit. Ok, het gaat misschien op voor die Chanel (of Hermès, of Céline) tas . Maar voor kleding geldt: investeer in dat wat je het meest of liefst draagt. Price per wear is interessanter. 800 euro voor een jas die je minstens tien jaar draagt is uiteindelijk een veel slimmere koop dan die jas van onder de 100 euro die maar één seizoen meegaat (niet gaan rekenen, want het verschil valt wel mee..). Klassiekers, zoals jeans, overhemd, trenchcoat en een zwart jurkje, daar hoef je niet in te investeren. Daar moet je gewoon handigheid in krijgen. Welk merk heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding?

9) Onder of boven nakend, nooit allebei
Ordinair kleden heeft meer van doen met wat je aantrekt, dan met de hoeveelheid bloot je toont. Daarnaast is het zaak te weten wat je kunt tonen en hoe je je erbij voelt. Mocht dat een op-Balmain-geïnspireerde-bijna-naakte-jurk zijn: soit. Slutshamen is echt niet meer van deze tijd.

https://media.giphy.com/media/dnb0T1DYDBfUI/giphy.gif

10) Hoge hakken zijn eleganter dan platte schoenen
‘Want je krijgt zo’n mooie houding van hoge hakken.’ En hoewel ik mezelf ook vaak betrap op deze uitspraak, heb ik het even getest met een paar platte schoenen. Het ging als volgt: rug recht, schouders een tikkeltje naar achteren, kin omhoog. Niets aan het handje. Zelfs niet op blote voeten.