De vissershoed is terug in 2018

De luxe modemerken én highstreetketens namen hem massaal op in de collectie.

Meest gelezen

De bucket hat is back!

Het ding evolueerde van praktische hoed van vissers tot statussymbool van rappers en sterren in de vroege jaren van deze eeuw. En dit jaar maakt hij opnieuw een comeback. Op de catwalks van de grote modemerken, en natuurlijk ook al bij Zara.

Er was geen Bella Hadid voor nodig om deze trend te lanceren, al zien we wel dat zij hem ook enthousiast omarmt. Het vissershoedje, ook wel de emmerhoed genoemd (in het Engels bucket hat), is weer helemaal terug van weggeweest. De laatste keer dat dit hoedje zegevierde, was in de jaren negentig, toen rappers het massaal droegen, en aan het begin van de 21ste eeuw, toen tieneridolen ermee gezien wilden worden.

Advertisement - Continue Reading Below

En nu hebben we dit vrolijke hoedje dus opnieuw in het vizier, zo toont zelfs al het lookbook van Zara voor spring-summer 2018. En dan weet je één ding zeker: dat het niet lang duurt voor je het all over Instagram ziet.

De oorsprong

De oorsprong van het vissershoedje is diffuus: de een denkt dat het stamt uit het militaire begin van de twintigste eeuw, de ander schrijft het hoedje toe aan de klassieke outfit van vissers, omdat een bucket hat gemakkelijk op te vouwen is en compartimenten heeft waar kleine vissersaccessoires in kunnen worden opgeborgen.

Eenmaal in de handen van Amerikaanse rappers, in de jaren negentig van de vorige eeuw, verscheen de hoed in videoclips van types als The Sugarhill Gang en LL Cool J. Kort daarna maakten tienersterren als Britney Spears (in Crossroads ) en Christina Aguilera het hoedje tot hun style item. En ook de Olsen-twins droegen het ding met flair in de film Winning London, in 2001.

Advertisement - Continue Reading Below

De catwalks

Nu, in aanloop naar het komende modeseizoen, hebben merken als Kenzo (in een geometrischere versie), Michael Kors, Rossie Assoulin en MSGM het hoedje toegevoegd aan hun catwalklooks. Versus Versace neemt het item vanaf nu op in zijn resort-collectie en snelle modebedrijven als Zara en Uniqlo hebben de vissershoed ook in hun collecties opgenomen.

Het vissershoedje: extra groot bij MSGM, met print bij Versus Versace y en beige bij Michael Kors.
De vissershoed in het lookbook van Zara en die van JW Anderson x Uniqlo.
Tegen de regen: van Chanel, Georges Rech y en een street style.
Hellessy, Rossie Assoulin, Matthew Addams en Versus Versace (Resort 2018).
Bron: AR Revista