Verwarrende modetermen voor eens en voor altijd verklaard

Diffusion line: Anna Wintours nachtmerrie.

Weet je nog, die dag dat je erachter kwam wat peplum nou eigenlijk betekent? De opluchting, niet? Alhoewel, de peplum mag je wat ons betreft weer vergeten, zo niet verdringen. Hoe dan ook, het is weer tijd voor een nieuwe 'Wist u dat', dus bij dezen zomaar eens random wat termen die modemensen graag in het rond slingeren. Opdat je dan ieder geval enigszins een idee hebt hoe en wat.

Advertisement - Continue Reading Below

Paperbag Waist

Denk: bruine papieren lunch bag, die je bovenaan met je hand dichtfrommelt, zoals bij een vuilniszak. Dat scrunchie effect, maar dan aan de bovenkant van je broek. Eigenlijk alsof je broek zes maten te groot is maar you couldn't care less en er gewoon een riem omheen hebt gebonden. Dat.

Advertisement - Continue Reading Below

Couture

Kort voor haute couture, wat Frans is voor 'you can't sit with us'. Mode die veelal wars is van draagbaarheid en diversiteit in lichaamsvormen. Maar wel: de top of the rock als het aankomt op liefde die in een, veelal met de hand gemaakt, ensemble gestoken wordt. Echt vakmanschap uitgevoerd door alleen de beste modeontwerpers (zoals je bij een popi clubfeestje in Amsterdam 'iemand moet kennen die je uitnodigt' benoemt de Chambre Syndicale de la Haute Couture wie er officieel bij het coutureclubske mag).

Advertisement - Continue Reading Below

Ready-to-wear

De vergelijking die ThoughtCatalog.com hier maakt vinden we het duidelijkst: Als couture Kendall Jenner of Kim Kardashian zou zijn, is ready-to-wear hun lichtelijk obese broer Rob. Niet dat ready-to-wear niet fantastisch is. Ready-to-wear heeft immers een eigen huis, meerdere auto's op de oprijlaan en zelfs een eigen sokkenlijn. Maar ready-to-wear laat het wel uit zijn hoofd de thunder van couture te stelen. Hoewel ready-to-wear niet exclusief en dus goedkoper is dan couture moet je je niet laten misleiden door de woorden in de naam die impliceren dat je er, hups, in wegloopt. Als het aankomt op de ready-to-wear-lijnen van pak 'm beet Chanel of Dior moet je toch eerst flink je bankrekening plunderen voor je überhaupt één stap zet.

Advertisement - Continue Reading Below

Herringbone

Een V-vormig weefsel dat lijkt op het skelet van een haring. Klinkt naar, is prachtig. En een populair patroon voor allerlei wollen kledingstukken.

Advertisement - Continue Reading Below

Fanny pack

Letterlijke vertaling: flamoes-tas. Jawel, het handige tasje dat je rond je heupen klikt zodat je de hele dag handsfree je spullen met je meedraagt is terug. Maar dan minder op de manier waarop je moeder hem droeg naar de Efteling en meer op de Karl Lagerfeld-wijze.

Advertisement - Continue Reading Below

Brengt ons bij de Pussy Bow

Met name dankzij Gucci weer een hot topic. Toegegeven: de naam is wat gekkig, maar het is simpelweg een vrolijke gestrikte sjaal rond de nek. Al dan niet al bevestigd aan je bloes. Melania Trump droeg er onlangs één van Gucci naar een presidentieel debat. Maar dat was wellicht om de indruk te wekken dat haar echtgenoot gewoon gezellige strikjes bedoelt wanneer-ie een vrouw grabt by the… nou ja.

Advertisement - Continue Reading Below

Streetstyle (niet te verwarren met streetwear)

Want laat hier geen misverstanden over bestaan. Het één is zeker het ander niet. Streetstyle is niets meer dan de documentatie van iemands stijl die 'toevallig' op straat voorbij loopt – een stijl die aanwezige streetstylefotografen ertoe zet om er een foto van te maken. En dat kán streetwear betreffen, maar vooral tijdens fashion weeks, wanneer de streetstylefotografendichtheid 99 procent hoger is dan op ieder ander moment van het jaar, pure ready-to-wear, ja soms zelfs couture. En daar komt dan geen Nike-sneaker of Supreme-sweater aan te pas. Alhoewel de athleisure-trend ons leert dat die dan weer best geinig in de mix gaan met ready-to-wear. Argh, uitzonderingen op de regel, hier al net zo verwarrend als toen je Franse grammatica moest leren.

Advertisement - Continue Reading Below

Athleisure? Nee?

Athleisure is het dragen van sport-gerelateerde items of details in je dagelijkse outfit. Het hip zijn van het de hele dag rondrennen in je yoga-outfit, omdat-ie te leuk is om alleen te dragen tijdens yoga valt hier ook onder.

Advertisement - Continue Reading Below

Slides

Schoeisel waar je zo in sliiiide. Slippers, zoals wij het noemen. Of het nou Rihanna's nepbonte versies voor Puma zijn of Gucci's hielloze loafers; we dragen het tegenwoordig overal onder. Van spijkerbroek tot romantische jurk. Ma Flodder would be proud.

Advertisement - Continue Reading Below

See Now, Buy Now

Iedereen en zijn moeder heeft het erover: see now, buy now. De nieuwste ontwikkeling in modeland waarbij designers en modehuizen niet meer nu willen showen wat pas volgend jaar verkrijgbaar is, maar nu willen showen wat consumenten meteen kunnen kopen. Met name omdat via social media alle catwalkcollecties tegenwoordig meteen op de telefoon van Jannie uit Purmerend te zien zijn. Maar dat betekent wel dat het hele productiesysteem, en de normale gang van zaken wat betreft inkoop door retailers, het vooruit kunnen maken van modebladen door stilisten, etc, op de schop moet. En daar is niet iedereen blij mee. Kortom: reuring in de tent. Sommige designers zijn al aan boord, zoals Burberry en Tom Ford, anderen houden vast aan wat ze gewend zijn. Maar de kans is groot dat seizoenloze kleding een steeds groter ding gaat worden.