Nu steeds meer celebrity's hun fillers laten oplossen en openlijk toegeven dat ze spijt van hun keuzes hebben, is het geen verrassing dat steeds meer mensen dit voorbeeld volgen.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? En hoe doe je dat veilig? Dit is alles wat je wil weten over het verwijderen van fillers.

We willen massaal af van fillers

Na de recente uitspraken van Ariana Grande over het omarmen van het natuurlijke verouderingsproces en het bewonderen van de gelaatstrekken die het leven ons schenkt, lijkt het alsof iedereen op sociale media ineens af wil van fillers.

Zoals bij de meeste cosmetische behandelingen is ook het oplossen van fillers geen ongecompliceerd proces zonder risico's en potentiële bijwerkingen. Hier vind je alles wat je wil weten over het oplossen van je fillers en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Hoe werkt het oplossen van fillers?

Om fillers op basis van hyaluronzuur op te lossen, wordt hyaluronidase gebruikt. Het is een poeder gemaakt van dierlijk enzym dat ook in het lichaam aanwezig is. Het spul wordt opgelost in water en op de gewenste plaats ingespoten. Net als bij het injecteren van fillers wordt een naald of een hol plastic buisje, een canule, gebruikt. Dit lost het hyaluronzuur op. In de dagen die volgen verdwijnt de filler daarmee.

Tot negen jaar geleden werden er in Nederland ook permanente fillers ingespoten, maar dat volgens de Nederlandse wetgeving verboden. Deze waren alleen te verwijderen door middel van een operatie.

tiktokView full post on Tiktok

Hoe bereid je je voor op het oplossen van fillers?

Hoewel je je niet echt hoeft voor te bereiden op je afspraak om je fillers op te lossen, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de procedure zo soepel en veilig mogelijk verloopt.

Let vooral op het innemen van vitamines, pijnstillers en supplementen. Bepaalde stoffen kunnen mogelijk het risico op bloedingen en blauwe plekken vergroten. Vermijd in het bijzonder aspirine en ibuprofen, omdat deze medicijnen bloedverdunners zijn en je vatbaarder kunnen maken voor bloedingen en blauwe plekken.

In hetzelfde mandje kunnen we supplementen als zoals omega-3 en visolie, vitamine E en ginkgo biloba vanwege hun hoge gehalte aan flavonoïden en terpenoïden. Dit zijn soorten antioxidanten die de viscositeit van het bloed kunnen verlagen en de werking van bloedplaatjes kunnen remmen. Ook dit verhoogt het risico op bloedingen of blauwe plekken tijdens en na de filler-oplossende behandeling.

Dit kun je verwachten na het oplossen van fillers

De eerste 48 uur na je behandeling kun je waarschijnlijk zwellingen en zelfs blauwe plekken zien. Geen paniek, deze reacties komen vrij vaak voor en verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Er zijn verschillende redenen waarom milde tot matige zwelling en blauwe plekken een normale reactie zijn op het oplossen van fillers. De belangrijkste reden is dat het injecteren van hyaluronidase in de huid een mild lichamelijk trauma veroorzaakt. De naald beschadigt kleine bloedvaten onder de huid, waardoor bloed in de omliggende weefsels lekt. Zo ontstaat een blauwe plek. Bovendien werkt hyaluronidase door hyaluronzuur in de huid af te breken, wat een chemisch 'gevecht' is tussen de twee stoffen en dat kan leiden tot tijdelijke ontstekingen en zwellingen.

In de meeste gevallen verdwijnen deze symptomen binnen 48 uur tot een week, maar in sommige gevallen kunnen ze iets langer aanhouden. Het is ook belangrijk om te weten dat wanneer een filler te diep of dichtbij een zenuw is geïnjecteerd, je gevoelloosheid of tintelingen kan ervaren. Dit verdwijnt met de tijd. Blijven de klachten langer dan twee weken aanhouden? Neem dan altijd contact op met een arts.