Was microbladen ooit dé gedroomde manier voor voller ogende wenkbrauwen, tegenwoordig kiezen steeds minder mensen voor die optie.

We vertellen je alles wat je wil weten voordat je onder het mes gaat, en of het einde van microblading echt nabij is.

Dit betekent microbladen

Microblading is een wenkbrauwbehandeling die voorname dankzij sociale media populair is geworden en inmiddels bij veel wenkbrauwstudio’s wordt uitgevoerd. Niet geheel zonder reden is de behandeling zo'n hit, het belooft ogenschijnlijk volle, pluizige wenkbrauwen met minimaal onderhoud. Dat betekent meteen een frisse blik voor je woke up like this.

Voor degenen die niet bekend zijn met het concept: het is een tatoeageservice waarbij kleine incisies in de huid worden gemaakt. Deze worden vervolgens opgevuld met pigment om zo op wenkbrauwharen te lijken.

Er kan veel misgaan bij microblading

De resultaten beloven een frisse en natuurlijke look, maar helaas kan er veel misgaan. Want hoewel er veel geweldige wenkbrauwkunstenaars zijn die microblading goed doen, kan het toch mis gaan en kan het op termijn problemen veroorzaken als huidverdikking, kleurverandering en slechte vormgevingstechniek.

En terwijl wenkbrauwexperts druk bezig zijn met het corrigeren van slechte 'blading', zijn dermatologen ook niet enthousiast over deze trend. Microbladen blijft een tatoeage, en tatoeages kunnen het huidbioom tijdelijk beschadigen. Er zijn bijwerkingen, net als bij een gewone tatoeage. Want elke keer dat de huidbarrière wordt gepenetreerd, bestaat het risico op bacteriële virusinfecties.

tiktokView full post on Tiktok

Deze schade kan microblading veroorzaken

Als de inkt begint te vervagen, kan de kleur veranderen, wat betekent dat een meer dominante tint sneller in het lichaam kan worden opgenomen dan andere die in de inkt worden gemengd. Je hebt vast wel eens iemand met blauwachtige of bordeauxrode wenkbrauwen gezien. Dat betekent dat ze op deze manier zijn vervaagd of dat de behandelaar de kleur niet goed heeft aangepast aan de natuurlijke huidskleur van de klant.

Maar misschien nog wel erger dan het veranderen van de wenkbrauwkleur is dat het mogelijk ook echt letsel aan de huid kan veroorzaken. Zoals verheven keloïden of kleine littekens door harde handdruk. Want als je tijdens de behandeling te hard drukt, komt er lymfevocht naar boven en kan dit uiteindelijk littekens veroorzaken.

Verwijderen van microbladen is mogelijk, maar wel lastig

Voor degenen die spijt hebben van microbladen: verwijderen is mogelijk, maar het is lastig. De beste manier om microblading om te keren is met een laser, die ironisch genoeg wenkbrauwharen kan wegzappen. Zoutoplossing is ook een optie, waarbij meerdere sessies nodig zijn, maar het is een zachtere route en de neiging om kostbare wenkbrauwharen intact te houden.