Toegegeven, hoogstwaarschijnlijk is deze cocktail met gin door de Amerikanen uitgevonden. Maar Lillet is wel een klassiek francofielendrankje; een zoetige aperitiefwijn die het uitstekend doet in cocktails. Het originele recept is met vlierbloesemsiroop, maar om het een feestelijk tintje te geven maken we zelf rozemarijnsiroop.
Stap 1Ga je voor de rozemarijnsiroop in plaats van kant-en-klare vlierbloesemsiroop, maak die dan het liefst een paar dagen van tevoren. Breng daarvoor het water met de suiker, de rozemarijn en de korianderzaadjes rustig aan de kook. Laat op zacht vuur 5 min koken en draai het vuur dan uit. Laat een middag afgedekt staan om te trekken.
Stap 2Zeef de siroop boven een steelpan, breng opnieuw aan de kook en laat iets inkoken zodat hij wat dikker wordt. Giet door een trechter in een gesteriliseerde fles. Sluit goed af en laat helemaal afkoelen. Je kunt de afgekoelde siroop in de koelkast enkele weken bewaren.
Afmaken
Stap 1Meng de gin met de lillet blanc en het grapefruitsap (je kunt dit ook al voormixen en in een kan of fles doen). Schenk een scheutje rozemarijn-koriandersiroop in vier glazen. Giet het cocktailmengsel in een cocktailshaker met wat blokjes ijs, schud en schenk uit in de glazen.
Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld, styling Lisa van der Klok
Versiertip
Versier de randen van de glazen met specerijensuiker: maak de randen van het glas nat met een partje limoen. Meng bijvoorbeeld wat suiker met limoenrasp en kardemompoeder uit de vijzel. doop de glazen erin en draai ze rond zodat de hele rand bedekt is met een suikerlaagje.
Grote groep?
Dit recept is voor vier cocktails. Wil je meer maken voor een groter gezelschap, vermenigvuldig dan de hoeveelheden en serveer de cocktail bijvoorbeeld in een feestelijke bowl met de siroop ernaast.