*Dashi?
Dashi is een heldere Japanse bouillon op basis van kombu (gedroogd zeewier) en katsuobushi (gedroogde, gefermenteerde tonijnvlokken). Klinkt misschien ingewikkeld, maar dashi maken is juist heel eenvoudig. Het is een kwestie van water koken en daarin de genoemde ingredienten laten trekken. Kies wel de dashikombu, dat is ouder, sterker smakend zeewier. Als je het lekker vindt kun je met de kombu nog andere smaakmakers mee laten trekken, zoals citroengras en gember. Dan is het officieel geen Japanse dashi meer, maar lekker is het wel.
**Smokkelen?
Liever een shortcut? Meng 200 g kant-en-klare mayonaise met een flinke bos grof gehakte koriander, de geraspte schil van 1 limoen, het sap van de helft van die limoen, en 2-3 el mierikswortelpasta. Zet even de staafmixer erop meng goed. proef en voeg eventueel een snuf zout toe (kant-en-klare mayonaise is vaak aan de zoete kant).