Deze prachtige briochekrans heeft alle smaken van kerst en geeft je tafel een feestelijke touch. Het maken van het deeg kost wat moeite, maar het is ontzettend lekker en je kunt het van tevoren doen. Serveer bij een kaasplateau of op zichzelf, eventueel met een knapperige winterse salade van radicchio erbij.
bloem van goede kwaliteit met een hoger glutengehalte
11/2tsp.
zout
10g
gedroogde gist
11/2tsp.
suiker
175mL
volle melk, warm
4
biologische eieren
250g
boter, in blokjes op kamertemperatuur
8
plakken Parmaham
3
-4 el cranberrysaus
300g
zachte geitenkaas
75g
verse cranberry's, plus extra ter decoratie
15g
salie, grofgehakt, plus blaadjes ter decoratie
1
eidooier, om mee te bestrijken
Bereiding
Stap 1Doe de bloem in een staande mixer met deeghaak. Voeg het zout toe aan de ene kant van de kom en de gist en suiker aan de andere kant. Voeg de melk en eieren toe en laat een paar minuten draaien op lage snelheid, tot een deegbal ontstaat. Verhoog de snelheid van de mixer tot medium en voeg blokje voor blokje de boter toe. Laat de machine nog 7 min draaien. Het is belangrijk om de boter niet te snel toe te voegen. Het deeg is klaar als het helemaal zacht en glanzend is, en het blijft plakken aan de deeghaak.
Stap 2Stort het deeg in een met olie ingevette grote kom of bak en dek af met een ingevet deksel of vershoudfolie. Het deeg kan flink rijzen en heeft daar genoeg ruimte voor nodig. Zet in de koelkast (om het deeg makkelijker hanteerbaar te maken) en laat minimaal 2 uur stevig en gerezen staan. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen.
Stap 3Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet alle ingrediënten voor de vulling klaar zodat je snel kunt werken als je de krans vormt.
Stap 4Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werk- blad.
Stap 5Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik, zonder de lucht eruit te slaan. Leg het met de lange kant naar je toe. Leg de plakken Parmaham op het deeg. Verdeel een dunne laag cranberrysaus over de ham en verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met de verse cranberry’s en salie. Rol het deeg op vanaf de lange kant die het verst van je af is, zodat de vulling is ingesloten. Rol tot een dikke worst van 40-50 cm lang. Snij door het midden van de hele lengte van de rol, zodat de vulling te zien is. Houd de stukken deeg stevig vast aan de uit- einden en draai ze vrij strak om elkaar terwijl je je handen in tegenovergestelde richtingen beweegt.
Stap 6Draai nu het gedraaide deeg in een cirkel en duw de uiteinden stevig aan, met de naad naar beneden. Het gat in het midden van de krans moet tenminste 15 cm zijn, omdat je anders de kans loopt dat de twee kanten van het deeg door het rijzen aan elkaar plakken en je het kranseffect verliest. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een grote plastic zak. Laat 1-11⁄2 uur rijzen, tot de krans ten minste verdubbeld is in grootte. Verwarm de oven tot 180 °C.
Stap 7Bestrijk de bovenkant van de krans met losgeklopt eigeel, decoreer met wat cranberry's en hele salieblaadjes en bak 30-40 min in de oven, tot goudbruin. Controleer na 20 min of de krans niet te donker wordt. Als dat het geval is, verlaag de oventemperatuur dan naar 170 °C. Laat iets afkoelen en serveer warm of koud.
Meer culinaire inspiratie?
Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.