Gaan wij naar een onbewoond eiland, dan moeten er kazen mee. Dat moge duidelijk zijn. En hoe meer ze smelten, plakken en bubbelen, hoe lekkerder ze zijn. Waardevolle wetenschap dus, dit rijtje met de allerbeste smeltkazen.

Gruyère

Deze kaas is afkomstig uit de bergen van Zwitserland. Dit is gelijk ook de reden waarom Gruyère zo goed smelt. Het is namelijk lastig om vrachtwagens met zout de bergen in te sturen, daarom zit er relatief weinig zout in deze soort kaas.

Kaaskenner Adam Goddu legt uit dat weinig zout in combinatie met het maken van de kaas in een koperen ketel ervoor zorgt dat hij sneller smelt. Hiermee wordt de klassieke uiensoep perfect afgemaakt en eet je je helemaal vol met de Zwitserse kaasfondue.

Goudse kaas

Ook deze prachtige Hollander siert de lijst. De Goudse kaas mag alleen zijn naam dragen wanneer hij in Nederland is gemaakt, met melk van een echte Nederlandse koe. Bij deze kaas speelt de zuurgraad een belangrijke rol. Tijdens het rijpingsproces wordt lactose omgezet in melkzuur, waardoor de zuurgraad omlaag gaat. En zo ontstaat er een kleverige smeltkaas.

Artikel gaat verder onder de video.

Ultiem brunchrecept: grilled cheese pancakes

preview for Grilled Cheese Pancakes Are The Perfect Brunch Food

Manchego

Deze milde kaas komt uit de regio La Mancha in Spanje en wordt gemaakt met de melk van het schapenras (hoe toevallig...) Manchego. Ook deze kaas is een perfecte smeltkaas vanwege zijn lage zuurgraad. Volgens Goddu hebben schapenkazen wel meer de intentie om te zweten, waardoor ze olieachtiger en vettiger worden.

Cheddar

Hoe meer vocht er in een kaas zit, hoe beter hij smelt. Dit geldt ook voor de cheddarkaas. De kaas in blok is een harde, pittig smakende kaas. Wat we hiermee niet bedoelen is de vierkante, oranje plakcheddar uit de supermarkt. De originele cheddar wordt gebruikt voor maaltijden als nacho’s, mac and cheese en quesadilla’s.

Mozzarella

Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint. Dit komt doordat het water in de kaas verdampt wanneer hij verhit wordt, waardoor er stoom ontstaat. Door deze stoom ontstaan er weer bubbels en zo smelt de kaas.

Overige smakelijke smelters

Omdat kaas niet weggedacht kan worden in het dagelijks leven hebben we als verassing nog wat extra smeltkazen voor je in petto. Raclette is zowel de naam van het schrapen van gesmolten kaas over je eten, als de naam van de kaas zelf. Bij raclettes verwarm je de helft van de hele kaas en gooi je heel je bord vol met gesmolten spul. Wat wil je nog meer?

Brie en camembert zijn ook goede voor op het smeltlijstje. Je kunt gerust de hele kaas in de oven schuiven voor paar minuten, de bovenkant eraf snijden en je bent klaar om te dippen. Nóg lekkerder volgens dit recept: het ultieme borrelhapje.

Kaasplanken: ELLE eten tipt
Wood, Beige, Tree, Table, Soap dish, Tableware, Bowl, Serveware, Tray, Platter,
Bowls and Dishes

Shop hier

de Bijenkorf
Oval, Coin purse,
Distinctly Home

Shop hier

Hudson's Bay
Wood, Table, Plywood, Furniture, Hardwood, Wood stain,
VTWonen Doiy
VTWonen