Een worteltaart of pompoencake is genieten geblazen, maar zou je ook bezwijken bij een bonenbrownie? Bakken met groenten klinkt niet direct lekker, maar dat is het wel. Benieuwd? Gooi dan niet direct een hand spruiten door je cakebeslag. Om fouten te voorkomen, zetten we de beste bakgroenten op een rijtje.
Wortel
Natuurlijk, de wortel. Misschien wel het bekendste bakgroen van het stel. Deze groente is lekker zoet en daardoor perfect geschikt in - om maar een voorbeeld te noemen - een worteltaart. Een goede opstap voor beginnende groentebakkers.
Zoete aardappel
Over zoet gesproken: bij deze pieper zit het al in de naam. Gekookt is de zoete aardappel zacht en dus makkelijk te mixen door je beslag. En door zijn zoete smaak is-ie niet alleen gezond, maar ook nog eens een goede vervanger voor geraffineerde suikers. Je kunt er ook karamel van maken.
Pompoen
In diezelfde categorie valt de pompoen. Dit ingrediënt werkt het fijnst in pureevorm. Hoe je zo’n pompoenpuree maakt, dat lees je hier >
Bieten
Klaar met die traditionele gele cake? Wat rode biet fleurt de boel helemaal op. Door z’n felle kleur maakt-ie elk baksel knalroze. Daarnaast bevatten bieten ook een flinke portie ijzer. Niet alleen mooi dus, maar ook nog een gezond.
Courgette
Deze groene rakker is niet super smaakvol, maar wel geschikt om mee te bakken. Omdat de smaak niet te overheersend is, kun je courgette goed gebruiken om stiekem meer groenten in je baksels te verstoppen. In taart bijvoorbeeld. Gezond snoepen dus.
Rabarber
Rabarber geeft je cakes en crumbles een friszure twist. Deze sappige stengels zijn lekker in vrijwel alles en mocht je wat over hebben, maak er dan gewoon compote van.
Avocado
Het lijkt misschien gek, maar avocado wordt vaak gebruikt als de veganistische vervanger voor boter. Ook bij niet-vegans zijn de zoete avocadorecepten in trek. Het groene spul bevat namelijk een stuk minder calorieën dan andere vette bakproducten.
Bonen
Big in Japan: bakken met bonen. De Japanners verwerken de peulvruchten maar al te graag in zoete snacks. En dat is niet gek, want die dingen zijn best zoet van smaak. Dus doe eens gek en maak een bonenbrownie. Heb jij je dagelijkse portie peulen ook weer binnen.