De perfecte zelfgemaakte aardappelpuree is rijk en romig, vol van smaak en vooral in de koudere maanden favoriet. Bovenal is het geen lastig karwei. Zeker niet met deze tips.

Aardappelpuree in 7 simpele stappen

1. Het ligt voor de hand maar: gebruik kruimige aardappels. Met vastkokende aardappels gaat het helaas niet lukken.

2. Kook de aardappels in flink gezouten water in de schil, dan blijft de smaak het meest intens. Laat ze afkoelen (ca 20 minuten) en haal er dan de schil af met het puntje van een klein mes. Heb je daar echt geen tijd voor? Schil de goed gewassen aardappels dan wel en bewaar de schillen. Zet de in stukken gesneden aardappels op mét de schillen. Die haal je er na het afgieten tussenuit.

3. Snijd je aardappels in even grote stukken, anders loop je de kans dat de garing verschilt. Je wilt natuurlijk geen rauwe stukken in je puree.

4. Droog de aardappels nog even uit voor het knijpen door ze te verhitten in een droge steelpan, ongeveer twee minuten. Dit voorkomt waterige puree. Roer zo nu en dan.

5. Eerlijk is eerlijk: de allerbeste aardappelpuree maak je met een pureeknijper. Stampen kan ook, maar gebruik nooit een staafmixer, mixer of keukenmachine. Dan maak je de zetmeelmoleculen kapot en wordt je aardappelpuree lijmig (klef en plakkerig).

6. Gebruik veel boter op kamertempertuur (ongeveer 150 g per 1.5 kg aardappelen) en een kopje warme volle melk, voor een superromige, maar stevige puree. Roer erdoor met een pollepel.

7. Wees niet bang voor een flinke hoeveelheid zout. Blijf proeven en voeg eventueel meer toe.

Probeer je aardappelpuree eens met...

Verse lentekruiden, zoals peterselie, bieslook en kervel. Verse kruiden maken je puree af. Of ga voor zure room en mierikswortel, bij een stuk op de huid gebakken zalm. Knapperige sjalotjes of scherpe, rauwe bosuitjes zijn overigens ook aan te raden.

Winkels dicht? Je koopt ELLE à Table gelukkig gewoon online, nu zónder verzendkosten >