Welkom in het nieuwe jaar; hopelijk ben je inmiddels over je kater heen en heeft je lijf weer zin in goed en lekker eten. Het nieuwe jaar brengt ook spannende, goede, nieuwe restaurants in Amsterdam. Dit zijn onze favorieten om in 2020 te ontdekken.

Nu open


Foer

Foer komt van foerageren, de biologische term voor het verzamelen van voedsel. Dat is wat er gebeurt in en rondom de keuken van Foer, waar gerechten worden bereid op houtvuur en de ingrediënten onder meer uit eigen tuin komen. Maître Juriaan van der Maarel deed ervaring op bij de restaurants Rijsel en Pekelhaaring en chef Steven Broere komt van het Deense tweesterrenrestaurant Kadeau. Bij Foer hanteren ze een Italiaans concept met drie componenten per gerecht en worden groenten in huis ingemaakt, komt kombucha uit eigen keuken en is zelfs de miso naar eigen recept. Het interieur is al even spannend: Scandinavië meets Italië, met hout, marmer en een indrukwekkend verenplafond.
> Foer, Cruquiusweg 9, Amsterdam

Nieuw in 2020


Clos Amsterdam

Na een succesvolle crowdfundingactie is de verbouwing van wijnbar en restaurant Clos Amsterdam in volle gang. Eigenaar Rutger de Witte deed ervaring op bij Grapedistrict, zette verschillende wijnbars op festivals op en vond het na veertien jaar bij de wijnwinkel wel tijd voor een eigen zaak. Clos krijgt een centrale bar waaraan meer dan honderd wijnen worden geschonken. Eten komt van de charcuteriebar en wordt geserveerd met huisgeweckte groenten, of bestel je van de menukaart. Die bestaat uit streekgerechten gebaseerd op verschillende wijngebieden. Clos Amsterdam opent zijn deuren in februari 2020.
> Clos Amsterdam, Beukenplein 50, Amsterdam

No Rules

In oktober vorig jaar maakte topchef Jacob Jan Boerma bekend dat hij stopt met zijn driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Bij zijn nieuwe restaurant No Rules gaat het roer om: in tegenstelling tot wat de chef altijd heeft gedaan, zijn er binnen dit toegankelijke keukenconcept geen regels. In maart komt ergens in Amsterdam de eerste vestiging van deze niet-zo-doorsnee pizzeria.

OTTO VOLANTE

Daarover meer in het kerstnummer van ELLE Eten. Waar we ook nog twee andere Amsterdamse nieuwkomers én nieuws uit andere stad en land verklappen. Zoals een heel erg toffe gastrofarm, en meer restaurants waarvan de culinaire verwachtingen hoog zijn.

BESTEL ELLE ETEN HIER