Maker Eric Garcia wilde dat zijn nieuwe Netflix serie Kaleidoscope iets was waar het publiek aan mee kon doen — en dat is precies wat we hebben gekregen. Het overval-drama met Giancarlo Esposito in de hoofdrol is een uitgebreid kies-je-eigen-avontuur verhaal dat kijkers uitnodigt om de punten te verbinden terwijl ze de serie kijken. Elke aflevering is getiteld met een kleur in plaats van een nummer, wat de toon en beelden van elk deel van het verhaal beïnvloedt.

De beste volgorde voor 'Kaleidoscope' op Netflix

Er wordt gezegd dat de afleveringen voor elke kijker willekeurig zijn geordend, behalve de finale, die gewoon als laatst verschijnt. Netflix zegt dat 'de volgorde waarin de kijkers de afleveringen kijken hun standpunt op het verhaal, de karakters, de vragen én antwoorden over de overval zal beïnvloeden.' Dus, er zijn een heleboel potentiële manieren om het verhaal te zien ontrafelen, maar hoe kun je dat weten voordat je de serie zien? Lees hieronder de suggesties en beslis wat voor jou het leukst klinkt.

Kijk in chronologische volgorde.

De aflevering 'Wit' is ontworpen om te fungeren als de finale en onthult de antwoorden op vele vragen die je door de serie heen krijgt. Het is niet bedoeld om op een ander moment te kijken dan als laatst, omdat het een heleboel dingen zal verklappen over andere afleveringen. Maar het is niet het echte einde van het verhaal als je kijkt naar chronologische volgorde, als je dat zou willen doen is de volgorde als volgt:

'Violet', 'Groen', 'Geel', 'Oranje', 'Blauw', 'Wit', 'Rood', 'Roze.'

Het hele verhaal speelt zich af over twee decennia, dus als je de exacte data van elke aflevering zou bekijken is het:

Violet: 24 jaren ervoor
Green: zeven jaren ervoor
Yellow: zes weken ervoor
Orange: drie weken ervoor
Blue: vijf dagen ervoor
White: heden (de overval)
Red: één dag erna
Pink: zes maanden erna

Opnieuw, dit is niet hoe Eric Garcia wil dat mensen de serie kijken. Maar, het zou een fijne manier kunnen zijn om de serie voor een tweede keer te kijken. Er zijn een heleboel bewegende elementen, dus een soort laatste viewing in chronologische volgorde zou voor een hoop duidelijkheid kunnen zorgen.

Wees zo willekeurig als mogelijk.

Sommige gebruikers op Reddit hebben gezegd dat op Netflix inloggen op verschillende apparaten ook voor verschillende volgordes heeft gezorgd. Je krijgt dan 'Wit' over het algemeen nog steeds als laatst, dus je kunt ook gewoon kijken hoe het algoritme het voorstelt. Een andere optie is om gewoon random afleveringen aan te klikken en niet echt weten wie wie is. Een deel van een serie kijken is wel bekend raken met de dynamieken tussen karakters, hun achtergrond en motieven, dus er willekeuring in springen kan ervoor zorgen dat het voelt als een anticlimax. Maar, de karakters worden wel gespeeld door erg innemende acteurs, dus je zit hoe dan ook goed in de serie.

Kijk de overval eerst.

Wanneer je begint met 'Wit' krijg je dus wel het probleem dat hierboven beschreven is. Als kijker val je in het hoogtepunt van al het plannen en samenzweren en niet weten wie wie is en wat er gebeurt, dat kan ervoor zorgen dat je dat wil onderzoeken. Als je voor een zelfde soort gevoel wil gaan kun je ook 'Rood' kijken, waarin je de nasleep van de overval ziet en dezelfde mysteries krijgt om op te lossen, zonder dat je ziet wat er tijdens de overval gebeurt.

Probeer de volgorde van de regenboog.

De afleveringen kijken in de ROGGBIV-volgorde lijkt alsof het een soort geheime manier onthult om de serie te kijken, behalve dat er geen 'Indigo' aflevering is. Plaats 'Wit' op die plek en kijk wat er gebeurt. Of, kijk 'Roze' en vergeet gewoon die hele overval-aflevering.

Wanneer je met 'Rood' begint, val je dus in het moment van extreme crisis en 'Oranje' brengt je dan naar beneden in het plannen van de overval. Deze volgorde zorgt in ieder geval voor pieken en dalen.

Kijk het achterstevoren.

Dat zou betekenen: 'Roze', 'Rood', 'Wit', 'Blauw', 'Oranje', 'Geel', 'Groen', 'Violet.' Wanneer je begint met 'Roze' zie je dus waar iedereen eindigt en kijk je dus langzaam terug naar hoe ze daar zijn gekomen. Als je Garcia's visie wil eren, kun je 'Wit' nog steeds voor het laatst bewaren of gelijk na 'Rood' plaatsen, waar-ie hoort. Zo kun je de karakters laten verjongen, tot leven laten komen en op het moment arriveren dat ze in de slechte, of goede richting brengt.

Begin met de overval die vorm krijgt.

Het verhaal gaat over een man die wraak probeert te krijgen op zijn voormalig crimineel partner, en dat wordt verteld in 'Violet'. Al die achtergrond zorgt voor een hoop context over waarom de overval gebeurt, maar het zou leuker kunnen zijn om gewoon te beginnen met de groep die samenkomt, zoals een klassieke overval-film als Ocean's 11. Dan zou je met 'Geel' moeten beginnen, waar Leo (Esposito) de cast samenbrengt, namelijk Paz Vega, Rosaline Elbay, Peter Mark Kendall, en Jordan Mendoza. Dan kun je de rest van de serie kijken met een idee over wie iedereen is en hun relatie met elkaar.

Ga dan terug naar 'Violet' en 'Groen', zodat je meer context krijgt over Leo en waarom hij zo gedreven is. Als je zoekt naar nog meer potentiële volgordes, Netflix heeft er zelfs een paar getwittert:

xView full post on X

Veel plezier met kijken.

Van: ELLE US