> 1. Boeketwerpen
Toegegeven, het idee is leuk. Dat je van tevoren niet precies weet in welke hoek de al dan niet motorieke hand van de bruid het boeket zal werpen, is natuurlijk spannend – op papier. In de praktijk voelt het vangen van een stel bloemen nogal kinderlijk en ben je vooral bezig om verward een balans te vinden tussen sportieve participatie en sjieke nonchalance. Het gevolg is een pokerface in de aanloopfase, om je dan tóch verplicht te voelen een arm uit te gooien als die blommen jouw kant op komen. Kortom, nodeloos gedoe om een boeket dat ook gewoon bij de bloemenboer te vinden is. Daarbij: het idee dat de vanger de volgende is die gaat trouwen is statistisch gezien natuurlijk een van de meest feilbare theorieën ooit.

> 2. Kousenband bijten
Zo mogelijk nog erger is de mannelijke tegenhanger van het boeketgooien. Welke figuur bedacht ooit dat het oké is om je geliefde – onder toeziend oog van paps, mams, schoonouders en vrienden – tussen je benen te laten kruipen en hem daar je kousenband te laten afbijten? Alleen in privé-sfeer leuk, dit ritueel.

> 3. De klassieke, witte bruidsjurk
De witte bruidsjurk zit hardnekkig in onze trouwgeest ingebakken, maar laten we even de tijd nemen voor een moment van reflectie en ons afvragen: waaróm? Maagdelijk zijn we tijdens het gelofte-uitwisselen allang niet meer, en er is heden ten dage bovendien een keur aan origineler bruidswaar te vinden. En als zelfs Keira Knightley ermee weg komt om in een gerecyclede jurk naar het altaar te schreiden, dan kan iedereen buiten de gebaande paden treden.

> 4. Het idee dat een bruiloft een fortuin moet kosten
Goed, we stellen niet dat je op een belangrijke dag als een bruiloft dient te beknibbelen, maar om nou je complete fortuin ertegenaan te smijten, dat is meteen het andere einde van het spectrum. Het is echt niet nodig – en ook niet heel anno 2014 – om je hele dag vol te plempen met een peperdure entourage. Om er een treffend adagium bij te pakken: stijl is niet per se te koop met geld. Daarbij heb je bij een wat budgetvriendelijkere bruiloft minder kopzorgen over wijn die je op je bruidsjurk morst (ook gebeurd bij ons Keira), ben je minder paniekerig over glaswerk dat op de grond klettert en kun je met een gerust hart je schoenen kapot dansen. En dat is óók wat waard. Mocht je bovendien onverhoopt à la Lily Allen je trouwjurk zelfs kwijtraken, dan valt de schade financieel gezien gelukkig makkelijk te dragen. Goede inspiratie: de bruiloft van Kate Bosworth, die bomvol prachtige zelf te maken én budgetvriendelijke details zat.

> 5. Het gooien met rijst
Waarom niet? Laten we de vraag omdraaien en ons afvragen waarom je wel rijstkorrels in je – met zorg en aandacht gestileerde – haar zou willen hebben. En in je decolleté, schoenen en, met een beetje pech, je oog. Precies. Overigens: van oorsprong werd er geen rijst maar tarwe gebruikt, en dat werd niet tegen het bruidspaar aangeworpen maar ‘gezaaid’, als teken dat het bruidspaar het aan niets zal ontbreken. Die nuance tussen gooien en zaaien valt echter bij niemand meer aan de man te brengen, dus wij zeggen: gewoon helemaal skippen, dit lompe ritueel.

> 6. Het bruidstaartgevecht
Het is natuurlijk een koddig gezicht en het voelt vast ook heel bevrijdend om je stuk taart willekeurig – maar het liefst richting de bruid – ergens heen te gooien, maar de vreugde van die paar minuten weegt gewoon niet op tegen de schade achteraf. Zie ook punt 5: er is aandacht besteed aan haar, jurk en maquillage. Nergens voor nodig om dat al in zo’n vroeg stadium van je bruidspartij te ruïneren.
 
Een jaar vol bruiloften in het verschiet? 4 basisingrediënten die je de perfecte bruiloftsgast maken >