Afgelopen zaterdag was het zover. De tentoonstelling in Buckingham Palace met de trouwjurk van Kate Middleton – genaamd: The Royal Wedding Dress: A Story of Great British Design – ging van start.

Tot en met 3 oktober kunnen fans dé trouwrobe bewonderen voor zo’n € 20. Wees er wel snel bij, de Engelsen hebben de kaartjes al tot de ‘hottest tickets in town’ gedoopt.


‘HORRIBLE!’
Queen Elizabeth II en Kate Middleton kregen op 22 juli al een sneak peek van de expositie en die verliep niet helemaal zoals gewenst. Toen The Queen de kamer met de jurk binnenliep ontvielen haar pardoes de woorden ‘horrible’ en daarna ‘horrid’.

Daarna verklaarde de 85-jarige koningin van Engeland dat het geheel er ‘very creepy’ uitziet doordat de mannequin geen hoofd heeft. Kate schoot de makers van de tentoonstelling te hulp door te vertellen dat de jurk zo een prachtig 3D-effect heeft. Opmerkelijk: de trouwjurk zit niet achter glas. Was dit wel gedaan, dan zouden de bezoekers het ingewikkelde kantwerk en andere details niet goed kunnen zien.


Nagenieten blijft leuk: de trouwdag van Prins William en Kate >


Naast de trouwrobe zijn ook Kates trouwmuiltjes – voor de geintresseerden: de Duchess heeft maat 38,5 – , de tiara, de oorbellen en zelfs de torenhoge trouwtaart van Kate en Prins William. Leuk detail: de toplagen van de taart zijn nagemaakt, omdat het prinselijk paar traditiegetrouw de bovenste lagen bewaart voor de doop van hun eerste kindje.


SARAH BURTON
De ontwerpster van de jurk, Sarah Burton, kan niet trotser zijn op de tentoonstelling. In een filmpje dat tijdens de expositie wordt getoond beschrijft het creatieve brein van Alexander McQueen het ontwerpproces.


‘De Duchess wilde er zeker van zijn dat wanneer ze door het gangpad van Westminster Abbey zou lopen, de jurk niet zou instorten. Het werd dus echt een sterk staaltje techniek,’ legt Burton in het filmpje uit.

‘We werkten met een bustle (een verborgen geraamte aan de achterkant van de jurk voor meer volume, red.) en verzwaarden het onderste deel en in het bijzonder ook het midden van de jurk met canvas. Als de jurk opgetild zou worden, zou ‘ie zo terugvallen in exact dezelfde positie. Wat we wilden bereiken was iets dat ongelooflijk mooi en ingewikkeld was met een romantisch gevoel.’

Ook Charlène Wittstock en Kate Moss trouwden onlangs >


Buckingham Palace verwacht in de komende tien weken van de tentoonstelling het huidige record van op 449.000 bezoekers te breken met 500.000 bezoekers. Kaartjes kun je o.a. online kopen via royalcollection.org.uk.

Bekijk hieronder het bezoek van The Queen en Kate Middleton aan de tentoonstelling:

youtubeView full post on Youtube