Het internationale modevolk is vooral in de ban van de grote hoeveelheid kleur op de catwalks. Kleur? Jawel. Dromerig lichtblauw en twee rode jurken bij Oscar de la Renta en nog roder dan rood bij o.a. Vera Wang (de Chinees-Amerikaanse bruidsjurkenontwerpster had zelfs niet één, we herhalen, niet één witte jurk in haar collectie). En ook het gebruik van bloemen blijft niet beperkt tot het bosje in de hand. In de collectie van Douglas Hannant spotten we all over inktblauwe floral prints en ook Oscar de la Renta had er zo één.

 
VERRE OOSTEN

De reden voor het toenemende gebruik van kleur in de bruidsmodewereld? Tja, kleur is sowieso al een paar seizoenen je van het in modeland; als een vrolijke, optimistische noot in economisch roerige tijden. Maar het grote aantal rode jurken zou ook zomaar eens te maken kunnen hebben met de alsmaar toenemende invloed van Azië op de modewereld. Steeds meer designers breiden hun imperium uit met verkooppunten, flagshipstores en fabrieken in landen als China – zoals o.a. bij Vera Wang het geval is – en dat kan hun ontwerpen natuurlijk best beïnvloeden. En zeker op het gebied van bruidsmode is er nog een boel te veroveren in China.

WIT BOVEN BAAS

Voor wie dit alles een tikkeltje te wild is, niet getreurd. De vertrouwde witte jurk is nog steeds by far het meest populair, ook op de catwalk. Zelfs voornamelijk in de vorm van op en top romantische, traditionele designs. Best een beetje gesnotterd bij het zien van Sarah Burtons creatie voor Kate Middleton? Dan moet je de shows van Monique L’huillier en Carolina Herrera (binnenkort op de site) zeker even terugkijken. Het lijkt erop dat de vintage geïnspireerde trouwrobe steeds meer terrein verovert; denk romantische materialen als tule en kant. Remember Kate Moss' en Lily Allens trouwjurken?

 
Verder vielen de klassieke fishtales, maar ook andere onderwaterwerelddetails (golvende vormen en schelpenmotief van glimmers) op, die ook op de reguliere catwalk de show stalen. En hoe leuk is de link naar de middenriftrend in het ‘broekpak’ van Oscar de la Renta met chique wijde pantalon, bloot middenrif en romantisch bustier?

JURKENPARADE

Bruid in spé? Bekijk hier de hele show van Oscar de la Renta bridal spring 2013 en Reem Acra bridal spring 2013 en hou de site in de smiezen voor de catwalkshows van o.a. Vera Wang, Carolina Herrera en meer.

Meer inspiratie: bruidsmake-up en -kapsels >