Je bruiloft is een dag die natuurlijk nooit vergeten mag worden. Een dag die tegenwoordig steeds meer een persoonlijke touch krijgt, maar ook nog vol hangt met tradities. Denk aan het weggeven van de bruid en het bruidsboeket gooien. Tradities zijn er natuurlijk om in stand te houden, maar anno 2017 zijn sommigen nogal achterhaald en aan een andere invulling toe. ELLE heeft ze voor je op een rijtje gezet.

1. De bruid weggeven

De bruid wordt weggegeven door de vader. Althans, zo luidt de geschiedenis. Deze traditie is ontstaan uit de gedachte dat de vader zijn dochter 'overhandigd' aan een andere familie. Tegenwoordig heeft deze traditie zich ontpopt tot iets wat meer een emotionele betekenis heeft, dan een letterlijke. Je blijft immers altijd daddy's little girl. Dit is ook waarom de bruid zich eigenlijk vrij zou moeten voelen in de keuze door wie ze zich laat weggeven. Wil je allebei je ouders vragen? Doen. Wil je je beste vriendin of vriend vragen? Doen. Wil je gewoon alleen naar het altaar flaneren? Je raadt het al, gewoon doen.

instagramView full post on Instagram

2. Mannen speechen

De traditie zegt dat de vaders van het bruidspaar een speech houden. Best wel achterhaald, want ook vrouwen kunnen heel goed speechen. Kies daarom gewoon de mensen uit waarvan jij denkt dat ze het beste kunnen speechen voor jou en je geliefde. Of dat nou toevallig je vader is of je tante of vriendin. De keuze is aan jou.

3. De nacht voor het huwelijk apart slapen

Voor de uitleg van deze traditie moeten we terug naar de tijd dat er nog geregeld een gearrangeerd huwelijk plaatsvond. Vaak hadden de bruid en de bruidegom elkaar nog nooit gezien voor de bruiloft. Tegenwoordig is dit, gelukkig, niet meer zo vaak het geval. Koppels wonen al samen en hebben misschien zelfs al kinderen. Ondanks dit feit kan het toch leuk zijn om de nacht voor de grote dag apart te slapen, zodat je hem of haar kunt verrassen met je prachtige jurk. Maar slaap jij de nacht voordat je naar het altaar stoch liever met je lief? Niemand houdt je tegen.

Clothing, Fashion, Dress, Fashion design, Event, Haute couture, Fun, Outerwear, Textile, Long hair, pinterest
Getty Images

4. De jurkjes van de bruidsmeisjes laten matchen

Bruidsmeisjes zijn vaak in dezelfde jurkjes gehuld. Dit omdat het nou eenmaal zo 'hoort'. Dit gebruik wordt in Amerika vooral verklaard door het feit dat de bruid niet wil dat de bruidsmeisjes de show stelen. Gelukkig is het in Nederland gebruikelijk om jongere meisjes te kiezen als bruidsmeisjes, dus de kans is klein dat een van de bruidsmeisjes ervandoor gaat met jouw shine-moment. Bruidsmeisjes zouden ook vaak dezelfde jurkjes moeten dragen, omdat dat zogenaamd mooier uitkomt op de foto's. Voel jij hier niks voor en wil je je bruidsmeisjes iets laten dragen dat bij ze past? Just do it. Van een kleurrijk geheel wordt iedereen blij.

5. In het wit trouwen

Dit is misschien wel de meest ingeburgerde trouwtraditie. De oorsprong van trouwen in het wit gaat héél ver terug in de tijd: Queen Victoria was de trendsetter. Terwijl voor haar tijd mensen veelal het ja-woord gaven in een kleurrijk geheel: van blauw tot geel, alles kwam aan bod. Maar sinds Victoria verscheen in haar witte jurk, gingen mensen wit associëren met puurheid. Een zogenaamde visuele representatie van een maagdelijk iemand.

In de meeste gevallen ligt het tegenwoordig sterk voor de hand dat bruid en bruidegom geen maagd meer zijn voordat ze in het huwelijksbootje stappen, wat in dat geval het hele aspect van wit dragen overbodig maakt. Natuurlijk is het je eigen keus wat je richting het altaar draagt, maar voel je dus niet verplicht om in wit te verschijnen, alleen omdat het een eeuwenoude traditie is. Er zijn talloze andere kleurrijke alternatieven.

Natuurlijk hecht iedereen waarde aan andere wensen en tradities, dus doe vooral lekker wat jij zelf wilt. Het is immers jouw grote dag, dus go for it.

Inspiratie nodig? Dít zijn de 25 mooiste trouwjurken gespot op Bridal Fashion Week voor het najaar van 2018 >

Van: ELLE AU