Bruiloftskoorts: Kate versus Charlène

Twee bruiden, twee trouwjurken en heul veel bekende gasten. Kate Moss en Charlène Wittstock stapten afgelopen weekend in het overdadige huwelijksbootje. Bij welke bruiloft pinkten we de meeste traantjes weg?

Meest gelezen

KATE MOSS & JAMIE HINCE
De jurk. Na veel speculaties – ontwerpt Kate haar jurk zelf? – kwam vrijdag de aap uit de mouw. Goede vriend John Galliano werkte tóch in het geniep aan Kate’s trouwrobe. Hoe de ontwerper, ondanks zijn opname in ’n Amerikaanse afkickkliniek, dit klaar heeft gespeeld? Galliano’s lief, Alexis Roche, schijnt flink geholpen te hebben. Met succes.

 

De jurk is geïnspireerd op schrijfster en eerste ‘flapper girl’ Zelda Fitzgerald, wiens verlovingsring Kate draagt. Het resultaat? Een bedazzled nauwsluitend model van chiffon-zijde in gebroken wit. De sluier deed denken aan die van Lily Allen, met een blom aan iedere kant. Boho meets flapper.

Advertisement - Continue Reading Below

 

De bruidegom. Kate’s kersverse echtgenoot, Jamie Hince, hulde zich in een grijs/lichtblauw pak van Yves Saint Laurent, waardoor we even een déjà-vu van Wesley Sneijders glimmend blauwe trouwpak kregen. Gelukkig geen bling te bekennen hier, plus de zonnebril en zwarte laarsjes eronder maakten veel goed.

 

De gasten. Naomi Campbell, Stella McCartney, Mario Testino, Sadie Frost, Anna Wintour, Kelly Osbourne. Ach, we kunnen nog wel even doorgaan. Met die gastenlijst zat ’t wel goed bij deze trouwerij.

Meest gelezen

 

Het eten. Eten? Ja echt, Kate Moss prikt ook gezellig een vorkje mee tijdens haar huwelijksfestijn. Op het menu: een selectie aan saucijzenbroodjes en soepstengels, Keith Richards' shepherd's pie, Steve Tylers Thaise curry en worst en puree. Wat zal Anna Wintour genoten hebben.


Het huwelijksfeest. Kate’s bruiloftsgasten hoefden nog lange niet naar huis, want de nieuwbakken Mrs. Hince zorgde voor een heus weddingfestival. Moss-stock stond bomvol artiesten – Snoop Dogg, The Rolling Stones, The Gossip, Kanye West – en duurde maar liefst drie dagen. Kate had ook Lady Gaga op haar verlanglijstje staan, maar die was helaas te druk met toeren. Wel stuurde de zangeres een accordeon op als huwelijkscadeautje.

 

Kiekjes kijken: Moss-stock versus The Royal Wedding van Monaco >

 

CHARLÈNE & PRINS ALBERT II
De jurk. Bij de Royal Wedding van Kate en William werd de Zuid-Afrikaanse Charlène Wittstock onaangenaam verrast. Ook Kate had haar trouwrobe op die van Grace Kelly geïnspireerd. Giorgio Armani (Charlènes man of the hour) heeft ongetwijfeld wat zweetdruppels weggewerkt en moest vliegensvlug beginnen aan een nieuw ontwerp.

 

Toch sneu voor ex-olympisch zwemster Charlène, wiens man de enige zoon is van wijlen Grace Kelly. Geen kanten mouwtjes dus, maar een over-the-shoulder-model in gebroken wit, met 400.000 Swarovski-kristallen en dubbele vijf meter lange sleep. De mensen van Armani’s atelier hebben maar liefst 2.500 uur aan de jurk gewerkt.

 

De bruidegom. De 53-jarige Prins Albert II van Monaco heeft geen brandschoon verleden. Na twee buitenechtelijke kinderen en talloze affaires kreeg hij vijf jaar geleden iets met de twintig jaar jongere Charlène. In 2010 ging de prins op z’n knieën en heel Monaco – een dwergstaatje van nog geen twee vierkante kilometer – slaakte een zucht van verlichting.

 

Prins Albert II en Charlène Wittstock trouwden op 1 juli voor de wet en een dag later voor de kerk. In de troonzaal van het presidentiële paleis, waar ook Grace Kelly en Prins Reinier III van Monaco in 1956 trouwden, gaven de twee elkaar in een urenlange ceremonie het jawoord. Mooi detail: er zaten veel Zuid-Afrikaanse elementen in de ietwat stijve katholieke ceremonie, zoals de vrolijke ‘click song’ – een traditioneel gelukslied – en een speech in het Zuid-Afrikaans.

 

De gasten. Karl Lagerfeld, Naomi Campbell, Karolina Kurkova, Roger Moore, Nicolas Sarkozy (minus zwangere Carla Bruni), talloze royals (waaronder Wim-Lex en Máxima), Giorgio Armani, Roberto Cavalli. Het piepkleine Monaco zat meteen bomvol.

 

Het eten. Geen Britse worsten à la Kate Moss, maar sterrenkok Alain Ducasse die maar liefst drie restaurants met drie Michelinsterren heeft. Negen in totaal dus. Op ’t prinselijke menu: een 'duurzaam' diner, met o.a. groenten en fruit uit de prinselijke moestuin én Zuid-Afrikaanse wijn.

 

Het huwelijksfeest. Prins Albert II en Prinses Charlène trakteerden hun gasten na het diner op een spectaculair staaltje vuurwerk, waarna Monaco weer leegliep. De twee vertrekken binnenkort op huwelijksreis naar Zuid-Afrika.

 

 

Zien: alle (bekende) gasten bij dé bruiloften van het weekend >