Waarom je een sluier draagt op je trouwdag

De sluier is echt voor iets heel anders dan je verwacht.

Dat er andere redenen zitten achter bepaalde trouwtradities (want wáárom dragen bruidmeisjes eigenlijk dezelfde kleur jurk en vanwaar die traditionele verlovingsring?), wisten we. Maar nu is ook de sluier ietwat verpest door zijn geschiedenis. Ooit was het een accessoire wat je trouwjurk helemaal af kon maken, nu doen we er het liefst afstand van.

Blijkbaar is het zo dat sluiers bij de Romeinen werden gebruikt om de bruid van top tot teen te verbergen. Zo’n sluier heette een ‘flammeum’ en was rood. Deze kleur werd gekozen zodat het leek alsof de bruid in vuur en vlam stond, en dat was dan weer om boze geesten af te schrikken. Want hoe vervelend is het wanneer je Grote Dag in het water valt door toedoen van een stel boze geesten?

Advertisement - Continue Reading Below

Afijn, later werd het zo dat de sluier niet alleen werd gebruikt om de bruid te verbergen voor de boze geesten, maar ook voor haar man. Het idee? Dat hij haar niet kon zien (helemaal niet) tot ze dan eindelijk ja had gezegd. Het ontsluieren van de bruid, wat door de bruidegom wordt gedaan, symboliseerde dat de bruid nu niet meer van haar vader was, maar van haar man. Uhm. Oke.

Ander leuk feitje: volgens bustle is het zo dat de sluier én sleep aan de trouwjurk zitten om het de bruid (letterlijk) zwaarder te maken om weg te rennen.

Zo, weet u dat ook weer.

 
Bron: ELLE