Moet je een tiara dragen tijdens je trouwdag?

Het wel of niet kiezen voor een koninklijk haaraccessoire is geen makkelijke keuze.

Meest gelezen

Vaak valt er een ongemakkelijke stilte als bij het passen van je trouwjurk het winkelmeisje vraagt of je een tiara wilt proberen. Er zijn vele reacties mogelijk: van ongemakkelijk lachen, tot een duidelijke weigering en een dubieuze stilte of juist opgewonden vreugde om het feit dat je eindelijk iets mag dragen waar je al sinds je kindertijd naar verlangt. Tiara's bepalen vaak het onderscheid tussen verschillende soorten bruiden. Sommigen gaan er vanuit dat ze er geen gaan dragen, maar lopen uiteindelijk rond met een trotse, koninginwaardige kroon, terwijl anderen uiteindelijk de diadeem afzetten omdat het er toch te schattig uitziet.

Advertisement - Continue Reading Below

Tiara's komen wel steeds terug in trouwtrends. 'Elke generaties reageert op de vorige, dus de kinderen van de jaren 80-bruiden kiezen iets anders dan hun moeders grote bloemenkransen,' aldus Vanessa Chiltern, oprichter van sieradenmerk Robinson Pelham en maker van Pippa Middletons bruidstiara. Volgens Asos steeg de verkoop van 'kroontjes' vorig jaar twintig procent, vooral de chique varianten, en luxe webwinkels Net-a-Porter en Matches Fashion voeren allebei een groot aanbod diademen met stenen en hoofdaccessoires van bijvoorbeeld Rosantica, Jennifer Behr, Valentino en Miu Miu.

Jenny Packham s/s 2018
Meest gelezen

Moderne tiara's

De afkeer voor tiara's lijkt te komen doordat ze worden gezien als te traditioneel, te 'bruidsachtig' en cliché. Chaumet, het Franse sieradenlabel dat al koninklijke tiara's sinds de achttiende eeuw maakt, reageerde op de behoefte om het imago van tiara's te verjongen. Het merk werkte samen met modeacademie Central Saint Martins in Londen en vroeg zestig studenten mee te doen met een ontwerpwedstrijd voor een tiara voor de 21e eeuwse vrouw. Winnaar Scott Armstrong verwerkte in zijn 'Vertiges'-tiara's toermalijnen, een soort edelsteen, granaatstenen en diamanten in een architectonisch ontwerp geïnspireerd door Franse tuinen.

'In het begin was het moeilijk te bedenken hoe een diadeem, die historisch gezien staat voor de adel en macht, past in de cultuur van de 21e eeuw, omdat juist die zaken nu niet belangrijk zijn,' vertelt hij. 'Maar ik denk dat een diadeem in de 21e eeuw dezelfde waardes moet hebben als hij door de eeuwen heen had; het is namelijk een heel speciale versiering voor een heel speciale vrouw.'

Scott Armstrong's tiara voor Chaumet

Kiezen of delen

Robinson Pelham heeft de afgelopen vijf jaar meer tiara's gemaakt en gerepareerd dan de tien jaar daarvoor, en past diademen aan voor moderne bruiden. 'De tiara's die we nu maken zijn altijd uit elkaar te halen: van simpele tiara's kun je vervolgens een ketting maken, van ingewikkelde tiara's maken we na dragen oorbellen, broches of armbanden,' aldus Chiltern.

Het belangrijkste is duidelijk het vinden van de juiste tiara. 'De tiara en jurk moeten niet met elkaar concurreren, dus je moet beslissen welk van de twee minder op mag vallen: als je een opvallende jurk en tiara hebt, zie je de bruid niet meer.'

Toch het overwegen waard, zo'n tiara – als je het ons vraagt.

Dit zijn de meest iconische trouwjurken ooit >

Bron: Harpers Bazaar UK