Baat het niet, dan schaadt het niet, zo lijkt de gedachte bij veel glutenvrije eters. Dat er maar een klein deel van de bevolking écht coeliakie heeft, weten ze namelijk wel - maar tussen coeliakie (een allergie voor gluten) en gluten zorgeloos kunnen eten, zit namelijk nog iets anders: een milde intolerantie. En dan kan het geen kwaad die gluten te mijden, toch?

Niet dus, zegt nieuw onderzoek van wetenschappers van de Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School, dat afgelopen dinsdag in BMJ werd gepubliceerd. De voornaamste reden: glutenproducten zijn vaak rijk aan volkoren, die cardiovasculaire gezondheidsvoordelen hebben. Door het compleet mijden van gluten, kun je dus je risico op hart- en vaatziekten vergroten.

'As such, the researchers say the promotion of gluten-free diets among people without celiac disease should not be encouraged,' schreven de onderzoekers.

Het onderzoek was omvangrijk: er deden 64.714 vrouwen en 45.303 mannen aan mee, die allen geen geschiedenis van hart- of vaatziekten hadden. In 1986 vulden zij een uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoonten, en zij herhaalden dat elke vier jaar. Uit die gegevens bleken dat deelnemers die gluten (begonnen te) mijden, flink minder volkorenproducten binnenkregen, en daaruit komen dus de zorgen voor hart- en vaatziekten voort.

De onderzoekers willen ons er wel op wijzen dat het een 'observatie' is, en er verder onderzoek nodig is om het directe verband tussen hart- en vaatziekten en het mijden van gluten te bewijzen.

Toch: kun je gewoon gluten eten, doe dat dan ook. Heb je wel te maken met een lichaam dat moeilijk gluten verdraagt? Dan hebben we dit voor je opgeschreven - opdat we stoppen met glutenshamen.