He bah, heb ik weer: glutenallergie. Ook wel coeliakie (spreek uit seu-li-a-kie en niet koe-lie-jakie, dus). Die buikpijn en mijn altijd ontstoken huid worden veroorzaakt door een intolerantie voor een groepje eiwitten. Eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm (wat?!) van granen en de producten die ervan worden gemaakt. Kortom: die krengen zitten zo ongeveer overal in; brood, pasta, havermout, cornflakes, sojasaus (dag dag, sushi), beschuit, crackers, koek, taart, cake, macaroni, spaghetti, pannenkoeken, gedroogd fruit, pindakaas, mayonaise, ketchup, roomijs… you get the point. Lang verhaal kort: I am doomed. Maar bij de pakken neerzitten heeft ook geen zin. En ik hou toch niet van pasta, pannenkoeken en roomijs. Plus: ik kan ook heus wel zonder de rest.
           
DIEET VAN DE CELEBS
Dus stort ik mij op een geheel glutenvrij dieet. Bovendien is dat nu dus een hype in Hollywood (Gwyneth Paltrow doet het, Miley Cyrus doet het, Victoria Beckham doet het) wat alleen maar kan betekenen dat ik met een beetje geluk er binnen no-time uitzie alsof rode lopers mijn thuis zijn.
             
NIET ZO GLUTENVRIJE ROTI
Gelukkig zijn er ook een heleboel glutenvrije producten. Rijstwafels, bijvoorbeeld. Maar ook patat, rijst, maïs, quinoa, fruit, sojayoghurt, veel chocolade, aardappelen, veel groente, vis en eieren. Maar, en nu komt het. Laat je vooral niet misleiden door websites die pretenderen dé glutenvrije restaurants gevonden te hebben. Zo stuitte ik, roti-liefhebber pur sang, op een website die beweerde een glutenvrij rotirestaurant gevonden te hebben. De bestelling liep als volgt:
          
Ik: ‘Goedenavond, ik zou graag willen weten of u glutenvrij roti heeft.’
Rotirestaurant: ‘Eh, u wilt geen ei?’.
Ik: ‘Nee, nee, nee, glutenvrij.’
Rotirestaurant: ‘Ja, het is heel lekker, het is met ei en pannenkoek en groenten…’
Ik: ‘Oké, dat klinkt heel goed, maar is de pannenkoek glutenvrij? Dat staat op internet.’
Rotirestaurant: ‘De prijs is € 7,50’.
           
En dus at ik roti zonder ‘pannenkoek’. Toch niet helemaal hetzelfde. Conclusie: ondanks dat Hollywood massaal de gluten weglaat uit zijn maaltijd, is ‘glutenvrij’ nog niet echt een heel algemeen bekend begrip. Alhoewel…
        
GLUTENVRIJ IN DE SUPERMARKT
Er zijn een aantal supermarkten die zelfs een logo voor glutenvrije producten hebben. En (oh joy!) glutenvrije paaskoekjes in de schappen hebben liggen. Daarnaast zijn er speciale glutenvrije winkels en webshops, dus omkomen van de honger doe ik gelukkig niet. Zelfs niet als er taart op de redactie wordt uitgedeeld, want dan knabbel ik gewoon voldaan op mijn (echt lekkere!) glutenvrije chocoladekoek. Wat glutenvrij brood betreft is het even wat lastiger. Want een aantal merken glutenvrij brood wordt, zo heb ik het vermoeden, in dezelfde fabriek gemaakt als karton. Even testen dus en je weet binnen een week welk brood je wel en welk brood je niet kunt eten. En anders is er nog het tosti-ijzer.

Voor eens en voor altijd: de waarheid achter jouw favoriete snacks! >

 
            
DUN MAKEND?
Goed, waarom gaan de celebs en masse over op een glutenvrij dieet? Het schijnt namelijk dat je door het volgen van dit dieet gewicht verliest. Voor mensen met coeliakie is dat dus niet helemaal het geval. Doordat je intolerant bent voor gluten raken je darmen beschadigd waardoor je voedingsstoffen nog maar slecht opneemt. En daar kun je dus dun (en heel erg ongezond) van worden. Een glutenvrij dieet is dus voor iemand met coeliakie niet per definitie dun makend. Wel eet je, als je glutenvrij eet, dus geen pizza, pasta, kroketten, kaassoufflés, appeltaart en andere caloriebommetjes meer. En daar val je dan weer wel van af. Tenzij je de glutenvrije varianten eet, natuurlijk.

           
Let wel op: mocht je over schakelen op een glutenvrij eetpatroon, let er dan wel op dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Het idee dat je wellicht intolerant bent voor gluten? Neem dan contact op met je huisarts. 

Glutenvrij koken? Check hier de recepten voor decadente laagjescake of empanada's >