Dit is waarom je je slechter kunt concentreren in de winter

Daar is een reden voor.

Beetje sloom en wazig de laatste tijd? Kan best eens met het seizoen te maken hebben, volgens onderzoekers van de Belgische Universiteit van Luik.

In hun onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, onderzochten ze in een laboratorium voor 4,5 dag 28 gezonde, jonge deelnemers die verschillende taken moesten uitvoeren. Voor die taken moesten ze hun concentratievermogen en geheugen gebruiken. In het lab werd een 'neutrale seizoenssituatie' gecreëerd: hints die het seizoen weggaven, zoals licht of tijd, werden verborgen. De deelnemers werden een paar keer per jaar gevraagd de testen te komen doen, terwijl een MRI-scan hun breinactiviteit bijhield.

Advertisement - Continue Reading Below

Wat bleek: de breinactiviteit van de deelnemers piekte in de zomer en had een dipje in de winter. Als het op geheugen aankwam, werd er in de herfst de meeste breinactiviteit gemeten en in de lente het minst.

 

De auteurs benadrukken dat het alleen een verband tussen het seizoen en je prestaties aantoont, maar geen reden vindt of bewijst. Toch: voor mensen die aan seasonal affective disorder lijden of zich opvallend slecht kunnen concentreren de afgelopen weken, is het toch een opluchting dat de winter wel eens de oorzaak zou kunnen zijn.

Damn you, winter.