Wat je eet heeft - natúúrlijk - invloed op hoe je je voelt. En vooruit: wanneer je met suiker stopt, voel je je de eerste dagen belabberd, en wanneer je veel koffie drinkt, kun je een beetje trillerig worden; kleine effecten die vanzelf weer verdwijnen.

Maar soms probeert je lichaam je te vertellen dat je iets in je dieet structureel moet veranderen. Het kan zijn dat je te weinig eet, dat je de verkeerde dingen eet of dat je bepaalde belangrijke voedingsstoffen mist. Op een rij, de vijf belangrijkste signalen en wat ze beteken, volgens Ilyse Schapiro, auteur van het boek Should I Scoop Out My Bagel?.

1. Je bent continu moe

> De mogelijke oorzaak
Een gebrek aan ijzer, het mineraal dat essentieel is voor je energielevel. IJzer helpt zuurstof door je lichaam te transporteren, waardoor het goed kan functioneren. Wanneer je een gebrek aan ijzer hebt, mis je energie: je lichaam kan niet genoeg rode bloedcellen maken die zuurstof transporteren, waardoor je niet goed kunt 'opladen'.

> De oplossing
Voel je je een zombie? Eet dan veel ijzerrijke dingen, zoals rood vlees, varkensvlees, gevogelte, zeevruchten, bonen, bladgroenten en erwten. De geadviseerde hoeveelheid ijzer voor een vrouw tussen de 19 en 50 jaar ligt per dag op 18 gram. Maak, als je denkt dat je een ijzergebrek hebt, een afspraak bij je dokter: een simpele bloedtest kan uitwijzen of 't echt zo is. Bij een gebrek kunnen supplementen de oplossing zijn, maar neem ze niet zomaar - té veel ijzer is ook niet goed.

2. Je hebt last van stemmingswisselingen

> De mogelijke oorzaak
Je krijgt misschien niet genoeg calorieën binnen. Je eet niet alleen om energie te krijgen, maar ook om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Komt een gezonde vrouw onder de 1200 calorieën per dag, dan kan ze last krijgen van stemmingswisselingen.

> De oplossing
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën ligt voor een gezonde vrouw tussen de 1500 en 1800. Ga daar niet te veel onder zitten.

3. Je hebt last van constipatie

> De mogelijke oorzaak
Je krijgt niet genoeg vezels binnen. Vezels geven je ontlasting meer 'massa', zodat je ontlasting makkelijk door je spijsverteringsstelsel kan. Krijg je te weinig vezels binnen, dan kan je ontlasting gaan 'ophopen'.

> De oplossing
Als je niet gewend bent vezels te eten, ga dan niet in één keer veel vezels eten, want dat kan leiden tot krampen, diarree en winderigheid. Probeer wat vaker bonen, citrusvruchten, appels, aardbeien, frambozen, peren, avocado's, linzen, erwten, artisjokken en broccoli te eten. De richtlijn: vrouwen onder de 50 zouden ongeveer 25 gram vezels per dag moeten eten.

4. Je voelt je heel vaak down

> De mogelijke oorzaak
Een gebrek aan koolhydraten. Schapiro: 'Minder koolhydraten eten, leidt tot gewichtsverlies, maar helemáál geen koolhydraten meer eten, kan leiden tot depressie. Bij weinig koolhydraten daalt namelijk ook je serotoninelevel, een neurotransmitter die gelinkt is aan je humeur.

> De oplossing
Als je een dieet volgt dat bijna geen koolhydraten bevat, zorg er dan voor dat je gedurende de dag regelmatig blijft eten, om dalingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Maar beter nog: ga langzaamaan weer meer koolhydraten eten. Begin met goede koolhydraten: een appel, zoete aardappel, bruine rijst.

5. Je haalt plukken haar uit het doucheputje

> De mogelijke oorzaak
Je mist essentiële vitaminen en mineralen, zoals proteïnen, ijzer, vitamine E, magnesium en seleen.

> De oplossing
Begin met het eten van meer fruit en groenten. Klinkt simpel, maar dat is precies wat er nodig is, omdat fruit en groenten bomvol vitaminen en mineralen zitten die je haar goed houden. Probeer ook vooral proteïnen binnen te krijgen: kip, eieren, vis, noten en Griekse yoghurt zijn allemaal goede bronnen van proteïnen. Je haar is namelijk vooral opgebouwd uit proteïnen, dus een gebrek daaraan kan je haar ongezond maken. Helemaal goed: ijzerrijke pompoenzaden in je yoghurt doen, want een gebrek aan ijzer kan ook leiden tot haarverlies.

Bron: Women's Health