Natuurlijk is het hartstikke goed om zo gezond mogelijk te leven, maar sommige mensen gaan net een stapje te ver in hun missie om 100 procent healthy te worden.

Een obsessie met gezondheid komt vaker voor dan je misschien denkt. Het moment wanneer je angstig wordt als je iets 'ongezonds' hebt gegeten kan een signaal zijn van 'orthorexia nervosa' – een obsessie met clean eating.

Hier 7 signalen dat je misschien een beetje doordraaft: 1. Je voelt je paniekerig en schuldig als je iets 'ongezonds' hebt gegeten of gedaanMensen met een relaxte houding kunnen gewoon omgaan met een dagje niet sporten of een stukje taart eten op een verjaardag. Als jij merkt dat je dit soort dingen een grote uitdaging begint te vinden, dan heeft de obsessie jou misschien al in zijn macht. Word je er bozig van, krijg je een paniekaanval, moet je huilen, voel je schuldig of depressief? Dan kan het een signaal zijn dat er iets niet goed zit.

2. Je deelt alles in op goed of slechtHet maakt je lichaamscellen niet uit wat je met ze doet – ze dealen gewoon met wat je hen brengt. Als jij alles mentaal indeelt op goed of slecht, is dat vaak een teken dat je te ver gaat. Een stuk chocolade is niet per se 'slecht', en het maakt je ook geen slecht persoon als je er trek in hebt.

http://www.womenshealthmag.nl/var/hearst/storage/images/media/images/health-obsessie/3163893-1-dut-NL/health-obsessie.gif

3. Je schuift je hele leven aan de kant om maar aan jouw 'healthy lifestyle eisen' te voldoenPrioriteiten stellen is in principe iets goeds natuurlijk. Maar als je echt alle borrels of feestjes overslaat om maar niet in de verleiding te komen, is dat wel een stuk minder gezellig voor jezelf. Of als vriendschappen stranden omdat je je zorgen maakt over ongeplande avondjes uit of menukaarten die je niet kent? Je leven draait om eten en sporten, en alles wat in de weg staat moet wijken? Het hoéft niet. Een vakantie of spontaan tripje? Als je je gelijk drukmaakt over het feit dat je misschien geen juicer bij je hebt, of je vaste workout niet kunt doen, vraag jezelf dan af of je echt gelukkiger wordt van de keuzes die je maakt.

4. Je menstruatie stoptAls je lichaam niet meer maandelijks menstrueert, is dat een duidelijk signaal van je lichaam dat het teveel te verduren heeft. Of het nou gaat om te weinig calorieën binnenkrijgen of te veel sporten – er moet iets veranderen. Je cyclus stopt als je lichaam zegt dat het niet langer gezond of veilig is om zwanger te worden. Het is een klassiek signaal voor het feit dat je te veel van je lichaam vraagt. Dit is absoluut niet iets wat je mag negeren.

5. Je begint paranoia te worden met betrekking tot eten Dit kan verschillende vormen aannemen. Eentje is bijvoorbeeld wanneer je zoveel sport en calorieën wilt verbranden, zodat het precies matcht met het aantal calorieën wat je inneemt. Een andere vorm is wanneer je irrationeel bang wordt iets te eten dat op de 'ongezonde lijst' staat volgens jou – suiker, gluten of iets anders. Het is natuurlijk goed om bepaalde dingen zoveel mogelijk te vermijden voor gezondheidsredenen, maar als het leidt tot paniek – alsof je gif aan het vermijden bent – dan is het zorgelijk. 6. Je blijft sporten ondanks een blessure of ziekteEen ander signaal van een health-obsessie is - ironisch genoeg - weigeren te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen. Bijvoorbeeld als je stug blijft leven op smoothies en spinninglessen tot vier uur 's nachts ondanks dat je lichaam je signalen stuurt dat genoeg, genoeg is. Zeker wanneer je eigenlijk ziek bent of een blessure hebt. Dan klopt het beeld wat je hebt bij 'gezondheid' niet meer. Luister naar je lichaam, doe waar het om vraagt, en vermijd verdere druk door steeds maar door te blijven gaan.

7. Je stelt je direct defensief op als iemand je erop wijst dat je misschien te ver gaatAls je veel met je gezondheid bezig bent, zal dat uiteraard worden opgemerkt door mensen. Opmerkingen als: 'wanneer ga je weer normaal doen', 'sport je ook wel eens een dag niet' of 'ik vind je lichaam nu niet meer mooi hoor' kunnen in sommige gevallen meer zeggen over de persoon die ze uitspreekt dan over jou. Maar luister er wel regelmatig naar en sta even stil of er niet een kern van waarheid in kan zitten. Word je bij zulke opmerkingen gelijk boos en kun je niet meer normaal reageren, vraag jezelf dan af bij wie het probleem ligt.

https://media.giphy.com/media/xlbx5MNks6H8k/giphy.gif

Bron: womenshealthmag.nl