Last hebben van stress is geen pretje, en helaas krijgt haast iedereen er wel eens mee te maken. Je kunt zelfs spontaan last krijgen van klamme handjes, oppervlakkig ademen en een hart dat tekeergaat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je in eerste instantie zelf kunt doen om dit onder controle te krijgen.

1. Ga sporten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sporten één van de beste manieren is om van stress af te komen. Aan de University of Georgia werden bijna 3000 participanten onderzocht met verschillende medische aandoeningen, waaruit bleek dat bij participanten die regelmatig sportten hun stress met 20 procent afnam. Ook constateerden de onderzoekers dat het sporten hielp bij participanten die geen ernstige stressklachen hadden. Volgens de National Institutes of Health kun je het beste doen aan joggen, zwemmen, fietsen of wandelen om van je klachten af te komen.

2. Haal diep adem

Het klinkt misschien enorm voor de hand liggend, maar wanneer je de tijd neemt om diep in en uit te ademen, kan je stressaanval erdoor wegebben. Door 20 tot 30 minuten per dag te ademen via je buik – wat je kunt doen door langzaam, diep en regelmatig te ademen – krijgen je hersenen meer zuurstof. Hierdoor wordt je zenuwstelsel gestimuleerd en kan je lichaam zich ontspannen. Dus breathe in, breathe out...

3. Maak jezelf warm

Warmte zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt. Een studie gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology wees uit dat warme sensaties er namelijk voor zorgen dat er serotonine in je hersenen vrijkomt, een neurotransmitter die je humeur reguleert. Ook bleek uit een Japans onderzoek dat participanten hun stressklachten zagen afnemen na een bezoekje aan de sauna. Goed excuus voor een spa-dagje, niet?

4. Ga een stuk wandelen

Ook een flink stuk wandelen kan stress helpen voorkomen. Volgens een onderzoek aan de Stanford University kan jezelf omgeven met natuur ervoor zorgen dat je klachten afnemen. De onderzoekers bestudeerden het humeur van 60 mensen voor en nadat ze een wandeling van 50 minuten maakten. Hierbij ondervonden ze dat mensen die een wandeling door de natuur maakten minder zich na afloop minder angstig voelden dan de mensen die door de stad hadden gewandeld. Ook is uit onderzoek gebleken dat tijd doorbrengen in een groene ruimte de activiteit in een deel van je hersenen dat wordt geassocieerd met depressie en mentale ziektes doet afnemen. Boswandeling, any one?

5. Ga mediteren

Het is waarschijnlijk geen verrassing: mediteren kan je ook op veel verschillende manieren helpen. Zelfs 30 minuutjes zen-tijd per dag doet al een hoop. De discipline die je nodig hebt voor meditatie (zoals het focussen op je ademhaling, gedachten en gevoelens zonder er een mening over te vormen) kan je namelijk helpen om negatieve emoties uit te schakelen. Zennnnn...

6. Drink kamillethee

Voel je je wat opgejaagd? Kamille staat bekend om haar kalmerende effect: het bevat apigenine, een organische verbinding die zich hecht aan hersenreceptoren waar ook Xanax en Valium zich aan hechten. Het is nog niet duidelijk of er genoeg verzachtende componenten in één of twee theezakjes zitten, maar even ontspannen met een warme kop thee is misschien nét wat je nodig hebt om te ontstressen.

7. Eet vette vis

Vis die rijk is aan omega-3 vetten is niet alleen goed voor je hart, het kan je ook helpen je angsten onder controle te krijgen. Nu zal een omega-3 supplement als een visolietablet je niet verder helpen: je kunt de omega-3 vetten het beste verkrijgen van de bron: probeer drie keer per week vette vis te eten, zoals zalm, forel of sardientjes.

8. Luister je favoriete muziek

Ook zou het kunnen helpen om naar kalmerende muziek te luisteren. Volgens een Australisch onderzoek helpt het luisteren naar ontspannende muziek voor het doen van iets stressvols om je zenuwstelsel te kalmeren. Het zou zelfs beter helpen dan proberen te ontspannen in stilte! Kies iets waar jij je goed bij voelt, of dat nou hardstyle, akoestische muziek of punk rock is – iedereen ontspant op zijn eigen manier!

9. Word enthousiast

Moet je iets doen waarvan het zweet op je rug gaat staan? Probeer jezelf dan een beetje op te hypen voordat je eraan begint. Door te zeggen 'Ik ben enthousiast' in plaats van proberen te ontspannen zou je zelfs beter kunnen presteren, aldus een onderzoek van de American Psychological Association. Kom maar op met die persoonlijke peptalk!

10. Ga slapen

Een goede nachtrust is essentieel als je stress wilt voorkomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een slaaptekort wordt geassocieerd met depressie, en angst- en paniekaanvallen. Het is alleen niet duidelijk of de paniekaanvallen je 's nachts wakker houden of dat een slaaptekort de kans op paniekaanvallen vergroot. Hoe dan ook raadt de National Sleep Foundation aan om zeven tot negen uur per nacht te slapen om klachten te voorkomen. Heb je moeite met ontspannen voor je gaat slapen? Probeer dan deze tips om sneller in slaap te vallen eens.

11. Ga stretchen

Het doen van yoga-oefeningen om je spieren te stretchen kan erg veel goed doen. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine heeft namelijk uitgewezen dat een groep participanten die drie keer per week een uur lang aan yoga deden na drie maanden minder last hadden van hun angsten en aanvallen dan een groep participanten die drie keer per week een uur gingen wandelen. Trek je yogamatje maar tevoorschijn!

12. Drink voldoende water

Voel je je wat zwakjes? Drink dan in ieder geval genoeg water! Volgens een onderzoek aan de University of Connecticut voelden participanten die leden aan milde uitdroging zich heel angstig na 40 minuten op een loopband lopen. Ook konden ze minder helder nadenken en werden hun energieniveau's heel laag, waardoor je je nog angstiger kunt gaan voelen.

Helpen alle bovenstaande tips niet? Dan is het misschien verstandig om professionele hulp te zoeken. Als je symptomen steeds erger worden, zou het kunnen dat je samen met een therapeut een persoonlijk plan moet opstellen om van je klachten af te komen.

Bron: Women's Health