Het is een terugkerend dilemma: wel of niet eten voordat je gaat sporten?

Max Lowery, personal trainer met de beste motiverende posts op Instagram, legde aan Telegraph heel helder uit waarom je soms beter niet kunt eten voor een work-out.

instagramView full post on Instagram

Het is eigenlijk heel simpel. Je lichaam heeft twee standen: de 'gevoede' stand en de 'vast-stand'. In de gevoede stand verwerken we het eten dat we gedurende de dag eten; in de 'vast-stand' is al het eten al verwerkt en halen we energie uit onze opslag; ons vet. Zo'n zes uur nadat je voor het laatst iets hebt gegeten, komt je in de vast-stand. Als je 's morgens wakker wordt, ben je bijvoorbeeld in vast-stand – je hebt al het eten van de vorige dag al verwerkt.

Het systeem is uit overlevingsoogpunt logisch. Lang, lang geleden, toen voedsel nog niet zo continu voorhanden was als nu, was het natuurlijk heel handig dat het lichaam een systeem had waarin eten wordt opgeslagen in vetten, waar dan later – in minder voedselrijke periodes – energie uit kan worden gehaald.

Inmiddels kunnen we nagenoeg altijd aan eten komen, maar ons systeem werkt nog hetzelfde. En dat is precies waarom Lowery je adviseert om niet te eten als je gaat sporten – zo leert je lichaam energie te halen uit opgeslagen vetten.

Als je niet gewend bent op een lege maag te sporten, kan het in het begin nog wel lastig zijn. Lowery adviseert dan ook om eerst met minder intense 'work-outs' te beginnen, zoals zwemmen, joggen, wandelen of fietsen. In eerste instantie zal je lichaam het namelijk zwaarder hebben, maar uiteindelijk leert je lijf steeds beter op een lege maag te sporten.

Tip: drink een sterke groene thee voor je work-out, zo ben je toch alert.

Een echt intense work-out op het programma? Dan adviseert Lowery om wél wat te eten en wat koolhydraten binnen te krijgen. Nog een laatste advies: eet wat meer op je traindagen, en wat wat minder op je rustdagen. Dit, bijvoorbeeld: