Is opstaan voor jou ook niet het hoogtepunt van de dag? Snappen we. Niks lekkerder dan 's ochtends hard op de snoozeknop te rammen en nog héél even te blijven liggen.

Maar! Dit klinkt als een onschuldige gewoonte, maar je kunt het beter snel afleren; volgens neurowetenschapper en slaapconsultant Els van der Helm is het slecht voor je nachtrust en een marteling voor je hersenen. Maar wat maakt snoozen precies zo slecht?

'Het is ten eerste goed om te weten dat je uit jezelf wakker wordt, als je genoeg hebt geslapen. Een wekker is dus eigenlijk een teken dat je niet genoeg nachtrust krijgt,' zegt Van der Helm. Ze vindt dat het belang van slapen nog vaak wordt onderschat en met haar app Shleep, probeert ze daar verandering in te brengen. Een van de modules in de app gaat over stoppen met snoozen.

Overgang

'Als je na het afgaan van je wekker nog steeds heel slaperig bent, betekent het dat je hersenen nog niet genoeg slaap hebben gehad,' legt Els uit. 'Waar het fijne gevoel vandaan komt om je weer om te draaien en verder te slapen weten we als slaapwetenschappers nog niet, maar we denken dat het komt doordat je hersenen je willen belonen voor het verder slapen.' Wat ze wél weten, is dat je hersenen een enorme overgang moeten maken als je wakker wordt door de wekker. 'Er zijn andere hersengebieden en stofjes actief als je wakker bent dan wanneer je slaapt, en als het aan je hersenen ligt blijven ze het liefst ongestoord slapen.' Maar als jij je nog een keer omdraait om nog een paar hemelse minuten in je warme bed te vertoeven, moet je daarna wéér uit je slaap gehaald worden. Als je niet snoozet heb je dus een betere kwaliteit van de slaap; en als je uit jezelf wakker kan worden al helemaal!

Resetknop

Moeten we de wekker dan maar in de prullenbak knikkeren? Als het aan Els ligt wel: 'Je moet het zien alsof je hersenen een computerprogramma starten zodra je in slaap valt. Er gebeurt van alles, geheugenprocessen, emotionele processen, je brein wordt schoongemaakt en ga zo maar door. Een wekker is als een "reset"-knop, die zou je ook niet indrukken als je computer net aan het updaten is , toch?' Dus op tijd naar bed, of juist zorgen dat je later op kunt staan? 'Het kan beide. Probeer in ieder geval consistente bedtijden aan te houden, dan is wakker worden ook een stuk gemakkelijker.'

Krijg je het niet voor elkaar om van die snoozeknop af te blijven? In de app Shleep vind je een module die het je in tien dagen afleert; en misschien zijn er nog wel honderd andere dingen die je zou kunnen verbeteren. 'Door eerst een korte scan te doorlopen, waarin je een aantal vragen beantwoordt, komen we erachter welk type slaper jij bent. En ook wat jouw grootste valkuilen zijn om aan te werken, zodat je direct begint met een onderwerp dat voor jou het belangrijkst is, waardoor je binnen korte tijd je slaap kunt verbeteren,' vertelt Van der Helm. Bonus: de app is gratis!

Slaap lekker, hè.

Bron: Women's Health

Van: Women's Health NL